Arise Hellen Wafula CBO Mathare - Nairobi - Kenia


Hellen Wafula is een Keniaanse vrouw. Ze is professioneel boxer en gebruikt haar sport en passie om de kinderen in de sloppenwijk waar ze woont te helpen. 

In de sloppenwijk Mathare is de Christelijke Kerk: Kenya Assemblies of God, actief. Op het terrein van deze gemeenschap is een kerkgebouw, school, bibliotheek en keuken. Alles is vrij klein en eenvoudig. Hellen werkt hier als vrijwilliger. 

Iedere zaterdag komen er bijna 200 kinderen van 4-23 jaar uit de sloppenwijken voor sport- en spel activiteiten. Met voetbal, cricket, schaken, rugby, maar ook met zang- en dans (Mathare Got Talent) wordt de kinderen en jongeren een afwisselend programma geboden. Ze krijgen dan ook een voedzame maaltijd die Hellen samen met andere vrijwilligers verzorgt.

 

Kansen bieden aan kinderen die weinig kansen hebben

Ze verstrekt maandverband aan de meisjes die dat nodig hebben. Dit zou anders ook een reden zijn voor de meisjes om niet naar school te kunnen. Het is een éénvoudige manier om hulp te bieden, maar voor de gezinnen zelf niet te betalen. 

De omstandigheden in de sloppenwijken zijn zeer primitief. Hierbij moet u denken aan open riool, golfplaten huisjes en onbetrouwbare energievoorziening. Met hulp uit Nederland is het gelukt om drinkwaterleiding naar het terrein (compound) aan te leggen. Nu is men niet meer afhankelijk van duur drinkwater uit een tappunt.

Tijdens haar eerste bezoek in Nederland om presentaties te geven en geld in te zamelen voor haar project. leerde Hellen Piet Prinse uit Zaltbommel kennen.Bij Jenny Zondag vond Hellen die eerste keer een fijn logeeradres. Inmiddels zijn beiden zelf al diverse malen bij het project op bezoek geweest. Piet regelde de plaatsing van enkele watertanks op het terrein en zorgde dat er stromend water kwam. Jenny zette zich met succes in voor het oprichten van een naaiatelier waar volwassenen inmiddels kleding, tassen en wasbare maandverband maken.

In de bibliotheek op het terrein is lees- en Iesmateriaal aanwezig. De kinderen hebben thuis geen ruimte om rustig te kunnen studeren. Hellen leert de tieners vaardigheden die ze in het dagelijks leven nodig hebben. Zoals hoe je met elkaar om moet gaan, de voor- en nadelen van sociale media en regels voor hygiëne. Maar ook leert ze hen ontdekken waar hun kracht en ambities liggen. Veel kinderen missen één of beide ouders. Ze zien alleen voorbeelden van werken in het criminele circuit of prostitutie om geld te verdienen. Hellen motiveert hen om andere wegen in te slaan en biedt alternatieven.

Afgelopen jaar is de sloppenwijk waar Hellen woont en werkt al 2 keer getroffen door een grote brand. Mensen die al weinig tot niets hadden, werden nu van hun laatste bezittingen beroofd door het vuur. Inmiddels probeert Hellen de mensen te helpen daar waar zij het kan. Door o.a. een collecte uit onze kerk heeft ze weer nieuwe dekens en matrassen kunnen kopen, zodat de mensen weer een goede nachtrust kunnen hebben om iedere dag weer het leven in Mathara op te kunnen gaan bouwen. Hellen is erg blij voor alle hulp die ze krijgt van ‘de kerk met passie’ en wil iedereen bedanken voor de ondersteuning in geld en gebed. laten wij schouder aan schouder gaan staan met onze broers en zussen in Kenia.  

 

Info over de stichting van Hellen:

Sinds 2019 heeft Hellen haar eigen door de Keniaans overheid officieel erkende Community Based Organization. 

Hellen vraagt in Nederland aandacht en steun voor haar werk in de sloppenwijken. Ze vertelt graag over haar passie en haar kinderen. Hellen heeft veel beeldmateriaal om haar verhaal te ondersteunen.

Contactpersoon in Nederland:
Piet Prinse
mobiel: 06-295 21 369
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Arise Hellen Wafula