Hier vindt u een toelichting over het lidmaatschap van de gemeente.

De geestelijke, onzichtbare werkelijkheid
De gemeente van Jezus Christus is geen organisatie waar je lid van kunt worden. De gemeente is namelijk een organisme, een levend lichaam met Christus als hoofd en wij de leden. Zie Efeze 4 en 5. Voor het lidmaatschap van het levende lichaam kun je, je niet aanmelden. Dat lidmaatschap ontvang je uitsluitend door wedergeboorte.
Conclusie er is geen ledenadministratie nodig.

De zichtbare werkelijkheid
Maar er is ook nog een andere, zichtbare werkelijkheid die bepaald wordt door de Nederlandse wet. Die wet bepaalt dat je geregistreerde leden moet hebben om een kerkgenootschap te kunnen zijn. Die wet betekent ook dat alleen geregistreerde leden verantwoordelijkheid en mogelijke aansprakelijkheid kunnen dragen. Bij bepaalde keuzes (bijvoorbeeld de aanstelling van oudsten, de aanschaf van gebouwen en goederen) kunnen alleen geregistreerde leden stemmen en meebeslissen. Wat die zichtbare werkelijkheid betreft willen we Romeinen13:1 in praktijk brengen waar staat dat we onze overheden moeten gehoorzamen.
Conclusie er is wel een ledenadministratie nodig om een kerk zoals de EGB in praktische zin goed te laten functioneren. Als je de EGB als je thuisgemeente beschouwt moedigen wij je daarom aan om je als lid te laten registreren mocht dat nog niet het geval zijn.

Zolang je het formele lidmaatschap maar niet verwart met het geestelijke lidmaatschap is er verder ook niets mis mee.

Wij kiezen voor eenheid
eenheidLaat hen allen één zijn, Vader. Zoals u in mij bent en ik in u, laat hen zo ook in ons zijn, opdat de wereld gelooft dat u mij hebt gezonden. (Johannes 17:21)

Als Jezus vlak voor zijn gevangenneming en kruisdood bidt tot zijn Vader, neemt het gebed om eenheid een belangrijke plaats in. Het hart van Gods Zoon is er vol van: dat de kinderen van God onderlinge verbondenheid mogen kennen. Vaak zoeken wij deze verbondenheid in gelijke overtuigingen, gelijke ethische standpunten en gelijke kerkelijke tradities. Daar zoekt Jezus het niet. Hij zoekt voor Gods kinderen de eenheid in God zelf: laat Gods kinderen in ons zijn, zoals ik in u en u in mij. Verbondenheid tussen Gods kinderen heeft veel meer met het hart te maken dan met het hoofd, veel meer met de binnenkant van ons geloofsleven dan de buitenkant ervan.

Als volgelingen van Jezus zijn we aan elkaar gegeven. We kunnen elkaar niet missen. We willen een verbond sluiten door elkaar de broeder- en zusterhand te reiken. Wij kiezen als EGB ervoor het geloof met onze geloofsgenoten te delen, elkaar te bemoedigen en elkaar te stimuleren. Daarom kiezen wij voor eenheid... als getuigenis dat de Kerk, het Lichaam van Christus, springlevend is!

Geregistreerd lid worden?
Als je nog geen lid bent in de formele zin van het woord en je wilt dat wel graag meld je dan even aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Na je aanmelding krijg je een uitnodiging voor twee introductieavonden waarin uiteengezet wordt waar we als gemeente voor willen staan. Er is dan gelegenheid om vragen te stellen. Ook vragen over die formele kant. En gelegenheid om onder woorden te brengen waarom jij voor de EGB hebt gekozen.