girl 3421489 1280Nederlanders hebben vreemde gewoontes. Zo vragen we vaak aan iemand: Gaat alles goed? Wat we eigenlijk willen vragen is: Hoe gaat het? Maar dat zeggen we niet. En als je niet snel, “ja, alles goed” terug zegt maken mensen zich vrij snel zorgen. Maar wees eens eerlijk…. ALLES goed? Hoe kan nou ALLES altijd goed zijn?!

Soms gaat het gewoon niet zo lekker. Dan is niet “alles goed”. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Soms is er een duidelijke aanleiding en soms ook niet. Momenteel zit ik ook even in een fase waarin gewoon niet ALLES goed gaat. Het gaat, maar niet alles goed. Misschien zit je zelf ook wel in een dergelijke periode. Of ken je iemand die daar momenteel midden in zit. Positief blijven is op zo’n moment best belangrijk. Goede gedachtes kunnen je beter maken. Slechte gedachtes alleen nog maar rotter. Dat geldt ook voor een goed(bedoelde) opmerking. Vaak bedoelen we het goed maar komt het heel rot over bij de ander.

pexels photo 1108532

 

Het is al weer ruim vijfentwintig jaar geleden dat ik mijn laatste schilderij op linnen met olieverf heb geschilderd. Dat laatste schilderij heeft tot vorig jaar bij ons boven de piano in de kamer gehangen. Op het doek een eend met haar kuikentjes die langs de waterlijn van de zee lopen. Nu heeft het plaats gemaakt voor een fotocollage van onze kinderen en kleinkinderen. Het schilderij ligt ergens opgeslagen op zolder. De andere schilderijen van mijn hand, landschappen, dieren in de natuur en dat soort tafrelen, zijn allemaal al eerder van de hand gedaan. Voor de ouderen onder ons: een beetje de stijl van Rien Poortvliet.

pexels photo 1317365Meestal denk je bij "knallend het jaar uit" aan vuurwerk met oud en nieuw. Maar vaak slaat "knallend het jaar uit" meer op de feestdagenstress. Ken je dat? Feestdagenstress: het gedoe om alles perfect te moeten doen, geen hulp van anderen willen, en vervolgens klagen dat je alles alleen hebt moeten doen. Man, man, man. Voor mij hoeft die stress allemaal niet. Het is al druk zat zo met al die feestactiviteiten, dat ik niet zit te wachten op extra gedoe.  
Dan kun je twee dingen doen: je er mee bemoeien of het loslaten. En nou moet ik zeggen, dat loslaten is soms best wel lastig voor mij. Een leermomentje zeg maar.

bus 731317 640

 Wij wonen in een heerlijk rustig dorpje. Ongeveer 15 kilometer van de stad af. We hebben het er allemaal naar ons zin. Je kunt er ook tennissen of voetballen. Echter zit onze zoon niet op een standaard sport. Hij moet daarvoor naar de stad toe. Hij traint ook nog drie keer in de week. Nu vinden we een uur fietsen, uur sporten en weer een uur fietsen wat te heftig. Zeker fietsen dwars door de polder met al die wind is niet niks. Hij sport van 17 tot 18 uur. Dat geeft nogal wat organisatorische problemen in ons gezin. Hoe gaan we dit oplossen?

1024x576 de vliegende hollander 3

 

Zo voelen velen van ons zich onderhand wel! 
We “vliegen “van hot naar her, mee met de flow van internet naar de nanotechniek die ons in de nabije toekomst gaat inhalen met heel veel meer mogelijkheden dan we nu voor mogelijk houden. Het “nieuws “ houdt ons zo bezig, zelfs in de nacht!
Overal worden we bepaald bij de keuze`s die we moeten maken... wat we ergens wel of niet van vinden. Hot item de afgelopen week: de Nashville verklaring... pro en anti alleen al geeft je voldoende stof tot nadenken.
Waar sta ik? Wat vind ik?  Hoe moet ik daarop reageren? Soms zie je het niet meer helder...

advent calendar 1076535 640Ken je dat gevoel nog, van vroeger? Die kriebel in je buik als je bijna jarig was? Of vlak voor Sinterklaas, Kerst of de zomervakantie?
Ik heb als kind heel wat aftelkalenders vol gestreept. Voorpret is voor mij net zo belangrijk als de pret zelf.

IMG 2356 min

Nou zeg…..Ga jij pas voor de eerste keer vliegen? Ja, inderdaad, zestig jaar oud en nog nooit met een vliegtuig gereisd. Het was daarom ook een hele stap  voor me om voor de eerste keer te vliegen en dan nog wel zo’n lange reis. Een trip van tien dagen, waarvan 60 uren reizen (incl. wachttijden).

Vliegangst? Ik heb er jarenlang tegenop gezien, maar het viel allemaal mee. Er ging een nieuwe wereld voor me open. Wat zal de volgende reis worden? Naar mijn broer in Manilla? Een zakelijke reis naar de US? Vliegen; gemakkelijk, relatief goedkoop en leuk, maar het blijft een dilemma, wat een CO2 uitstoot. Op een of andere manier knaagt dat toch aan me. Die ene reis geeft meer milieubelasting dan 365 dagen het verbruik van elektriciteit en gas voor een heel gezin in Nederland.