Wanneer je vanaf Korinthe koers kiest richting het zuiden;  door het Korinthe kanaal vaart, Athene aan bakboord laat liggen en je de oostkaap van het schiereiland Peloponessos rondt, dan zie je daar - onderweg naar het prachtige eiland Hydra - aan stuurboord een heel klein eilandje liggen wat erg lijkt op een kikker vanaf het water. Frog Island.

Mijn vader poneerde tijdens de zeilreizen met ons gezin naar de kusten van Engeland en Frankrijk soms wel eens de stelling dat Paulus, tijdens zijn omzwervingen op de Middellandse Zee, behalve hard werken toch ook bovenal moet hebben genoten van de omgeving en vooral van het zeilen natuurlijk. Natuurlijk zonder het gedoe van zeilen op de Noordzee met haar nukken en grillen. Het getij en de stroom, de mist en de stormen. Dan had Paulus het, afgezien van een incidentele storm en schipbreuk op Malta, beter bekeken. Warme zon, prachtige azuurblauwe baaien, pittoreske havenstadjes en de mediterrane keuken.

Wanneer je het leven (misschien wat clichématig) beziet als een allegorie van een langdurige zeilreis, dan ontkom je soms niet aan mist, storm, sterke stroming, of zelfs een schipbreuk. Ook kan dan langdurig slecht weer – overigens net als een langdurig slecht reisgezelschap – ons soms danig parten spelen. Parten spelen in algemeen moreel, in beschikbaarheid, in stemming en in de focus op onze bestemming. Als je dan niet oppast voor ondiepten, loop je het risico vast te lopen met je schip.

Ik denk dat het daarom zaak is om vaak vanuit de kuip of kajuit naar buiten te kijken. Om de ondiepten te omzeilen, maar vooral ook om de mooie dingen niet te missen. En in overdrachtelijke zin te glimlachen om een geologisch grapje als Frog Island, Hydra te bewonderen met haar ezeltjes, tussen de buien door te genieten van de zon op je gezicht en uit te zien naar een mediterrane maaltijd met de Grote Reisleider. Bijvoorbeeld een ontbijt op het strand  (Joh 21) of een picknick in het groene gras (Marc 6 NBG).

Pas op dat je het mooie niet mist. Open je ogen, loop je geluk niet voorbij.

Berend

Lees hier de vorige columns.