“KPN sluit je aan” is de reclameleus van Neerlands grootste telecommunicatiebedrijf. Ze sluiten je aan waar het gaat om je telefoon, je TV en het internet. Dat wil zeggen, als er niet iets misgaat. Want in dat geval ben je in de aap gelogeerd. Ik ben zelf eens maandenlang alles behalve aangesloten geweest. En al helemaal niet met een KPN-medewerker die het eventjes voor me oploste. “KPN sluit je af” was in die dagen bij ons thuis een gevleugelde uitdrukking. Ik word er soms nog wel eens wakker van. Maar dat terzijde.

Ik had het over de gevallen waarbij de KPN je wel aansluit. Die aansluiting zorgt tegelijkertijd voor een hoop afsluiting, als u me nog kunt volgen. Dat kan toch niet alleen mij opgevallen zijn. Overal waar je kijkt, op straat, in de trein, de bus, de supermarkt, zijn al die aangesloten mensen behoorlijk afgesloten geraakt. De hele dag, op elk verloren en vooral ook op elk niet verloren moment zitten mensen op hun schermpjes te staren. In veel gevallen naast elkaar op de bank. Tegenover elkaar in de trein. Zelfs in het restaurant.

Ik gaf recent een cursus aan een groep jonge mensen. Tijdens de pauze verzonden ze aan de lopende band berichten. Notabene aan klasgenoten die in dezelfde ruimte aanwezig waren. Er zijn mensen met tientallen Facebookvrienden die ze in het echte leven nog nooit hebben gesproken. En ik maar denken dat een vriend iemand is zoals Toon Hermans dat ooit zo puntig liet rijmen: “Als je iemand hebt die stil en oprecht, voor je bidt en je vecht, met je lacht en je grient, dan pas kun je zeggen ik heb een vriend”. (Ik hoor het een van die tieners al vragen: “Toon? Wie is Toon?” Tja ik geef het toe; ik word oud.)

Is het een idee om tijdens de aanstaande feestdagen al die aansluitingen eens te blokkeren? Er gaat een wereld voor u open. Want het is helemaal niet zo ingewikkeld om aansluiting te vinden. Bij een kop koffie, glas wijn of een gezellige maaltijd gaat dat vanzelf. Mooie bijkomstigheid: de KPN kan in ieder geval geen roet in het eten gooien. Gewoon met elkaar praten, weet u nog wel. En weet u wat ook….mmm, uhh, ehh….neem me niet kwalijk, ik kreeg een app’je.

U heeft gelijk. Ik blokkeer hem zelf als eerste.
Zo, nu we onder ons zijn. Hoe is het eigenlijk echt met u?

L. Slot

Lees hier de vorige columns.