Nog niet zo lang geleden las ik een artikel van Peter Wohlleben. Peter heeft eerst bosbouw gestudeerd en is daarna boswachter geworden in het kleine stadje Hümmel in de Eifel. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als boswachter kwam hij tot nieuwe inzichten wat betreft bosbouw, anders gezegd houtproductie.
Peter Wohlleben gooide al de kennis van zijn studie overboord en ging zelf uitgebreid onderzoek en studie doen over het leven van bomen. Hij schreef er een boek over “Het verborgen leven van bomen”. Onverwacht een bestseller in Duitsland. Tijdens zijn ontdekkingstocht kwam hij erachter hoe ingenieus een beuken oerbos functioneert. Hoe bomen communiceren, wat ze allemaal kunnen. Zomaar een paar voorbeelden.
Een grote beuk gebruikt 500 liter water per dag. Als de boom een droog jaar meemaakt, gaat hij het volgend jaar zijn gebruik aanpassen om de hele lange zomer te overleven. Suikers worden via de wortels aan elkaar uitgewisseld, zodat alle bomen ongeacht of je veel of weinig zon opvangt kunnen overleven. Dit geld alleen in oerbossen, waarin de infrastructuur niet door mensen is vernietigd.
Een eik gaat looizuur aanmaken als hij wordt belaagd door insecten. Het bijzondere is dat de eiken in zijn omgeving hetzelfde preventief gaan doen.
De wortel van een mais plant kan op 10 meter afstand nitraat meten. Hij groeit dan met zijn wortels die kant op (zelfs als hij die 10 meter niet haalt). Wetenschappelijk is recent onderzocht dat wortels reageren op meer dan 20 parameters. Op nitraat, zware metalen, zwaartekracht, magnetisch veld, licht, temperatuur, enz. enz.
Wat is de Schepping toch wonderlijk mooi!
Alle rekenmodellen ten spijt, Peter rekende uit, dat als we zorgvuldig met oerbossen omgaan, de houtproductie na 100 jaar per jaar 50% meer opbrengst geeft ten opzichte van de huidige manier van bosbouw waar alles tegelijk wordt aangeplant in rijen en vervolgens na 50 tot 80 jaar weer wordt gekapt. We moeten dus wel eerst geduld hebben.
Zo ontdekte Peter ook dat oude bomen een andere cel structuur hebben dan jonge bomen. Oude bomen zijn resistent tegen schimmels en plagen. Jonge bomen in de buurt profiteren daarvan. Er groeien in een oerbos gezondere bomen. Een bos is pas compleet als er zowel oude als jonge bomen groeien. Er ontstaat een symbiose.
Bij mensen niet anders. We hebben oud en jong beide nodig. Een goed onderwerp om een boompje over op te zetten.
Peter
Lees hier de vorige columns.