Soms ben je zo druk in je dagelijkse leven dat je een keer thuis komt van een reis of van je werk, naar buiten kijkt en ziet dat het opeens herfst is geworden. Het is dan natuurlijk helemaal niet opeens herfst geworden, want de seizoenen komen en gaan nu eenmaal in een vast ritme. Het lijkt zo, omdat je met zoveel dingen tegelijk bezig bent dat de tijd vliegt. De zomer watert weg, de herfst waait voorbij, de donkere dagen worden na kerst al weer lichter en voordat je het weet staan de bomen weer in bloei en fluiten de vogels alsof er geen donkere dagen zijn geweest.

Onlangs las ik in een boek (De H is van Havik) een interessante parallel over de snelheid van tijd, dat voor een jong dier de tijd langzaam gaat omdat het groeiproces nog in volle gang is. Wanneer het uitgegroeid is, gaat de tijd snel omdat de groei eruit is. Herkenbaar als je denkt aan de oneindig lange zomers, vakanties en schooljaren als kind. Ik werd er soms een beetje ongeduldig van. Naarmate je ouder wordt, lijken de jaren zoveel sneller te gaan en zou het wel eens een tandje minder kunnen wat mij betreft.

Ik weet niet helemaal waarom, maar vind het daarom enorm troostrijk dat je kunt lezen dat God buiten de tijd staat. Dat duizend jaar als een dag is en andersom. Dat Jezus dus bijvoorbeeld wist dat Lazarus aan het doodgaan was, maar toch twee dagen bleef waar hij was. En daarna moest huilen van verdriet omdat zijn vriend dood was. Terwijl hij tegelijkertijd ook wist dat hij hem daarna zou opwekken.
Zowel volledig buiten de tijd als in de tijd, in het moment. Betrokken en begaan. God en mens.

Mocht u in de stemming zijn, kijk en luister dan van Chavela Vargas het lied Las simples Cosas eens op Youtube. Wat mij betreft het ultieme lied waarin een Costa Ricaans-Mexicaanse oma op hoogbejaarde leeftijd zingt dat je de momenten van het simpele geluk van de kleine momenten niet voorbij moet leven. De momenten dat je met familie je brood at, buiten aan tafel in de zomerzon.

Het leven raast voorbij, de oneindigheid zit in het moment.

Berend

Lees hier de vorige columns.