Met enige regelmaat luister ik met gemengde gevoelens naar de preken op zondag. Uiteraard hebben we een goed Godsbeeld nodig. Natuurlijk valt er nog een heleboel te leren. Vanzelfsprekend veel goed bedoelde levenswijsheden. Zeker wil ik nog beter functioneren als christen. En dan nog alle thema zondagen...Soms denk ik: wat heb ik nu al die jaren geleerd? Wat ben ik wijzer geworden? hoeveel ”waarheden” heb ik nu al gehoord? Begrijp ik eigenlijk wel wat God me echt wil duidelijk maken, of ga ik gewoon mee met de flow.

Het is nog niet zo lang geleden dat ik las dat meer dan 50% van de bijbel gaat over thema’s als : recht, rechtvaardig en gerechtigheid. Bij elkaar staan deze woorden er 731 keer in. Kan niet missen!...of heb ik iets gemist (tijdens de preken)?

Jezus is daar niet kinderachtig over. Als Hij terugkomt gaat Hij aan ons vragen wat we er mee hebben gedaan. Daar ga ik dan met m’n goed gedrag, gevoed door de geest van de tijd: polarisatie, individualisme, verdienmodel, economische groei, materialisme, enz. enz. Charles Spurgeon had daar een mooi antwoord op: Het is niet hoeveel we hebben, maar hoeveel we genieten wat blijdschap geeft.

Terug naar recht: eigenlijk is recht doen niets anders dan omzien naar de ander, wie en waar dan ook. Het is een vorm van aanbidding.

Peter

Lees hier de vorige columns.