Formeel ben ik gestopt met werken, maar in de praktijk niet helemaal. Wel heb ik in ieder geval het intensief werkzame leven achter me gelaten. Door mijn opvoeding bedeeld met een royaal ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel, heb ik het mezelf niet altijd gemakkelijk gemaakt. Het moest goed maar liever beter. Vlug maar liever sneller. Efficiënt maar liever perfectionistisch.

Ik geloof dat ik u de vorige keer al iets vertelde over mijn recent opgestarte koeriersbedrijfje. Onverwachte spoedklussen zijn nu mijn core business. Ik toer een dag of drie per week door heel Nederland en dat vind ik geen straf. Ik breng de meest uiteenlopende zaken van A naar B, zonder daarbij nog de druk van verantwoordelijkheid te voelen. Ondanks de urgentie van elke opdracht voel ik me niet opgejaagd. Ik stop onderweg op zijn tijd voor een kop koffie. Maak op een mooie plek even een wandeling door bos of over heide. Sta onverwacht bij oude kennissen op de stoep omdat ik toevallig toch in de buurt ben. Kortom, ik ben op mijn gemak.

Ik leef nu van de haast van ánderen. En ik sla dat, met de wijsheid die achteraf komt, met verwondering gade. Een onderdeel voor een schip dat hóógnódig moet vertrekken. Belangrijke papieren die díréct naar Schiphol moeten omdat ze de volgende dag in Amerika béslíst niet zonder kunnen. Een gebroken kunstgebitje wat naar de reparateur en weer terug moet. Acúút omdat de mummelende eigenaar van de tanden zich verborgen moet houden voor de buren. Een ingrediënt voor een banketbakker met de hóógste úrgentie, bestemd voor zijn geheime recept.

Ik bevind mij in een nieuwe positie. Ik ben de toeschouwer geworden van een mallemolen die nooit snel genoeg schijnt te gaan. Ik realiseer me, een beetje laat inderdaad, dat ik tot voor kort zelf in die molen zat. In de overtuiging dat de wereld mogelijk zou vergaan als dit of dat niet ogenblikkelijk, nu, en wel direct zou worden afgehandeld. Dat is ons probleem. Alles is urgent en uiterst belangrijk. Haast, haast, haast! "We leven in het tijdperk van vrouw Holle," zei ooit cabaretier Toon Hermans lichtvoetig.

Stap eruit. Voordat u eruit geslingerd wordt. En hou een beetje je gemak zeg.

L. Slot

Lees hier de vorige columns.