Nee, ik bedoel niet van die nachtelijke dromen die ver van de werkelijkheid staan, of nachtmerries. Ook geen dagdromen, dat zijn van die momenten dat er werkelijk niets uit je handen komt en waar je ook helemaal niets mee kunt. Nee ik bedoel èchte dromen.

We zijn zo verwesterd, dat het leven vaak alleen nog maar bestaat uit de materiële werkelijkheid. Wat voor waarde heeft een droom eigenlijk nog? Misschien zijn we teveel beïnvloed door Calvijn, hij heeft het ons in ieder geval niet aangeleerd. Calvijn meed dromen en visioenen. Toch lijkt het me geweldig een droom te hebben, iets buiten ons bereik, wat uiteindelijk veel in beweging kan zetten, Neem nou Maarten Luther King in de zestiger jaren: I have a dream…………. Zwart en blank gelijke rechten.

Enkele jaren geleden vertelde Menno Helmus: Stel ik geef je €1000.000,- Wat ga je er mee doen? Een huis bouwen? 50% aan goede doelen geven? Alles naar zending? Een weeshuis in Congo? Neem in gedachte wat je ermee gaat doen en hou dat goed vast. Nu neem ik je dat bedrag weer af, volg nu je droom die je daarnet nog had met die miljoen.

Heb jij nog een droom? Mijn droom is dat recht en rechtvaardigheid weer belangrijke thema’s worden, meer dan de helft van de bijbel gaat daar namelijk over.

Peter

Lees hier de vorige columns.