Op het moment van schrijven regent het. Niet heel even, maar echt de hele nacht en dag. Kortom het bekende Nederlandse zomerweer. Toch mogen we niet echt klagen hoor, want er zijn genoeg mooie dagen geweest. En wie weet wat er nog gaat komen? Toch word ik altijd somber op zo'n regendag. Het liefste wil ik dan op de bank hangen en wat doelloos tv kijken of zo. Maar dat lukt dan meestal ook niet. Je hebt toch bepaalde verplichtingen waaraan je moet voldoen. Helaas.

IMG 20170811 121652 1

Maar wat is nou eigenlijk regen? En wat is een bui? Zit daar verschil tussen?

Ja! Een bui duurt meestal maar kort, in het algemeen minder dan een uur. Houdt de neerslag langer aan, dan is er sprake van regen. Het voornaamste verschil tussen buien en regen is niet alleen dat het af en toe droog is, maar ook dat de zon zich tussen de buien door kan laten zien. Buien onderscheiden zich ook door grotere wisselingen in neerslagintensiteit. (bron: knmi.nl)

Regen is dus langdurig en de zon laat zich niet zien. Deprimerend vind ik het. De zon geeft toch een bepaalde energie waar je wat vrolijker en blijer van wordt. Het hoeft van mij ook niet direct heel warm te worden. Maar gewoon, wat vrolijke zonneschijn af en toe.

Zo gaat het ook in mijn geloofsleven. Alle “seizoenen” komen voorbij. Soms vrij vlot achter elkaar maar soms ook hele periodes met hetzelfde weer. Er zijn dagen zoals vandaag waar het er allemaal somber uit ziet en waarop ik helemaal geen zin heb om ook maar iets te ondernemen. Beetje grijs, saai en vlak. Maar er zijn natuurlijk ook periodes waarbij de regen wegtrekt en de zon begint met schijnen. Net zoals bij het weer gaat dat meestal geleidelijk. De regen gaat over in buien. Nat afwisselend met droog en zonnig. De energie begint terug te komen en het ziet er al wat zonniger uit. Maar ook de stralende zonnige periodes zijn er volop. Lekker zonder jas naar buiten, volop energie en zoveel te doen en te beleven. 

Toch is het ook goed dat het soms flink regent. Als je alleen maar in de zon zou staan droog je compleet uit en verschrompel je helemaal. De energie die de zon geeft gaat op een gegeven moment zijn tol eisen. De regen geeft dan verkoeling en lest de dorst.

Dank u God, dat u de wereld zo mooi heeft geschapen met al zijn diversiteit. Dank u Heer, dat ik van alle seizoenen en weerbeelden mag genieten. En ook al lijkt het soms niet zo vrolijk en energiek, u geeft exact wat we nodig hebben!

 

Groet,

Josje

 

Lees verder voor de vorige columns