Deze keer niet zo’n luchtige column. Wat wordt er toch veel geschreven en gezegd over het klimaat en de verandering daarvan. Hoe zal het over 50 jaar zijn? Kunnen we met elkaar nog een positieve wending geven aan wat ons te wachten staat? Wat laten we onze (klein)kinderen achter? Gaan we de klimaatsverandering onder controle krijgen?

klimaatTerwijl de èèn zijn ouderwetse gloei- en spaarlampen vervangt door nieuwe led verlichting en er nog een extra zonnepaneeltje geïnstalleerd wordt, gaat de ander met goedkope vliegaanbiedingen naar de verste oorden.

Wat weten we eigenlijk nog over het klimaat? Eigenlijk zouden we in de winter alleen maar winterkost moeten eten. Prei, spruiten, boerenkool, hutspot, groenten die in Nederland buiten groeien. Maar nee, ook in de winter eten we verse spinazie, boontjes, paprika’s en komkommers. Hoe ga ik om met al die informatie? Het lijkt we een spagaat. Terwijl we in staat zijn steeds meer groene stroom te produceren, is er nog nooit zoveel gevlogen. Schiphol verwerkte in 2016 maar liefst 63.5 miljoen passagiers. Aldi is gestopt met de plastic tas, het lijkt wel of ze oog hebben voor het milieu, maar uiteindelijk gaat het om hun imago. Ze willen gewoon meer verkopen. De hele samenleving is gebouwd op economische groei: consumeren in plaats van consuminderen.

Denk je dat we het klimaat nog onder controle krijgen? Nee, dat is niet zo eenvoudig. We staan inmiddels al zo ver van de natuur, dat we denken dat alles maakbaar is. Mijn auto heeft een knop “Climate Control”. Was alles maar zo simpel.

Peter