naamkaartjeHeb jij een bijnaam? Ik verzin er voor iedereen in ons gezin wel een. Onze kinderen hebben er in ieder geval meer dan één. Onze oudste heeft de meeste bijnamen. Hij luistert er ook allemaal naar. Dat vind ik helemaal mooi. Als ik hem in de winkel roep met een bijnaam dan zie ik mensen wel eens omkijken. Voor mij zijn de namen heel gewoon. Anderen vinden ze misschien toch wel wat raar.

Deze tik (of noem het een afwijking) heb ik al erg lang. Onze hond vroeger had ook al vele bijnamen. Zijn “officiële”naam was Barco, maar ik noemde hem vaak Tèbbeldebbeltje. Tja, hoe kwam ik daarbij? Eigenlijk geen idee maar vond het erg passend bij hem.

Een ander voorbeeld: ik was vrijwilliger bij de schoolbibliotheek. Daar hielp ik de kinderen onder andere met het lenen en inleveren van boeken. Ook konden bepaalde boeken gereserveerd worden. Deze waren dan niet in de schoolbieb aanwezig, maar konden wel op bestelling komen. Regelmatig reserveerde ik zo boeken voor kinderen. Echter één kind (uit groep 5) vroeg standaard elke week om een reservering. Hij keek niet eens in de kasten, maar kwam direct iets vragen. Uiteraard hadden we als vrijwilligers snel een bijnaam voor hem. “Meneer Reserveer”. En zo noemen we hem tot op de dag van vandaag. “Ah, meneer Reserveer komt zo meteen ook weer langs”. Als je eenmaal een bijnaam van mij gekregen hebt dan kom je daar maar moeilijk vanaf.

God heeft ook vele namen. Deze namen helpen ons om zijn ware aard aan ons te openbaren. Dat is echt geweldig. Hier volgen wat voorbeelden:

  • Elohim wat betekent ‘sterkte’ of ‘macht’
  • El Shaddai “De Almachtige”
  • JHWH wat vaak vertaald wordt met ‘HEER’
  • Adonai wat ‘mijn Heer’ betekent
  • De Alfa en Omega ‘De eerste en de laatste’
  • Allerhoogste

Prachtig vind ik de verschillende namen van God. Zo mooi om zoveel namen te kunnen gebruiken. Laat je dus niet beperken door de naam God alleen. Hij is zoveel groter, krachtiger en prachtiger. Past ook echt bij mij.

Groetjes Josje