IMG 2356 min

Nou zeg…..Ga jij pas voor de eerste keer vliegen? Ja, inderdaad, zestig jaar oud en nog nooit met een vliegtuig gereisd. Het was daarom ook een hele stap  voor me om voor de eerste keer te vliegen en dan nog wel zo’n lange reis. Een trip van tien dagen, waarvan 60 uren reizen (incl. wachttijden).

Vliegangst? Ik heb er jarenlang tegenop gezien, maar het viel allemaal mee. Er ging een nieuwe wereld voor me open. Wat zal de volgende reis worden? Naar mijn broer in Manilla? Een zakelijke reis naar de US? Vliegen; gemakkelijk, relatief goedkoop en leuk, maar het blijft een dilemma, wat een CO2 uitstoot. Op een of andere manier knaagt dat toch aan me. Die ene reis geeft meer milieubelasting dan 365 dagen het verbruik van elektriciteit en gas voor een heel gezin in Nederland.  

Twee maanden geleden was ik bij een lezing van klimatoloog Reinier van de Berg. Dat is toch wel even schrikken. Wat verandert het klimaat toch snel. Kunnen we dit nog op tijd op een goede manier beïnvloeden? Dan te bedenken dat ik net de reis naar Zuid-Amerika had geboekt….

Zo’n vliegreis geeft heel wat stof tot nadenken. (Ik had daar tijdens de vlucht tijd genoeg voor.)  Op de heenreis kon je op 10 kilometer hoogte zien hoe in het Amazone gebied hele stroken woud gekapt zijn langs de rivieren.  In het gebied waar we geweest zijn, een van oudsher vruchtbare streek, valt al jaren veel minder regen. Op de retourvlucht, tijdens een tussenstop in Lima, lag het strand vlakbij het vliegveld vol met plastic en vuil. Het nodigde dus niet uit om even dit strand aan de Grote Oceaan te bezoeken. Dan maar wachten op het vliegveld.

Eén woord komt telkens bij me op: rentmeesterschap. Een ouderwets woord. Reinier van de Berg gebruikte het meerdere malen in zijn lezing. Rentmeesterschap. Dat betekent onder andere verantwoording afleggen hoe je met de schepping om gaat. Ik weet niet wanneer ik weer ga vliegen, maar vanzelfsprekend is het voor mij in ieder geval niet.

Peter