pexels photo 1317365Meestal denk je bij "knallend het jaar uit" aan vuurwerk met oud en nieuw. Maar vaak slaat "knallend het jaar uit" meer op de feestdagenstress. Ken je dat? Feestdagenstress: het gedoe om alles perfect te moeten doen, geen hulp van anderen willen, en vervolgens klagen dat je alles alleen hebt moeten doen. Man, man, man. Voor mij hoeft die stress allemaal niet. Het is al druk zat zo met al die feestactiviteiten, dat ik niet zit te wachten op extra gedoe.  
Dan kun je twee dingen doen: je er mee bemoeien of het loslaten. En nou moet ik zeggen, dat loslaten is soms best wel lastig voor mij. Een leermomentje zeg maar.
 
Zo aan het eind van het jaar heb je, ik tenminste, een moment van reflectie. Gewoon stilstaan bij het afgelopen jaar en nadenken over het komend jaar. Wat ging er goed het afgelopen jaar, zijn de die ik had uitgevoerd? En als dat niet is gelukt, waarom dan niet? Voor het komend jaar heb ik de neiging om veel ideeën en plannen uit te werken en het komend jaar vol te plannen. IK bruis van de ideeën en kansen. Maar... Als het MIJN plannen zijn en MIJN uitwerkingen, waar blijft God dan in het geheel? Zou ik niet meer tijd moeten nemen om God te zoeken? En naar Zijn plannen te luisteren? In mijn werk geef ik advies aan bedrijven over hoe ze hun werkprocessen beter kunnen inrichten. En één aspect daarvan is: niet alles vol plannen. Houd ruimte voor onvoorziene problemen.  Als ik kijk naar het geestelijke leven zou ik dat willen omdraaien: zoveel mogelijk leegplannen. Geef Gods Geest zoveel mogelijk de ruimte in je leven.  En luister naar wat God je te zeggen heeft en handel daarnaar. 
 
 
Gods zegen voor 2019
 
Gerrit