girl 3421489 1280Nederlanders hebben vreemde gewoontes. Zo vragen we vaak aan iemand: Gaat alles goed? Wat we eigenlijk willen vragen is: Hoe gaat het? Maar dat zeggen we niet. En als je niet snel, “ja, alles goed” terug zegt maken mensen zich vrij snel zorgen. Maar wees eens eerlijk…. ALLES goed? Hoe kan nou ALLES altijd goed zijn?!

Soms gaat het gewoon niet zo lekker. Dan is niet “alles goed”. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Soms is er een duidelijke aanleiding en soms ook niet. Momenteel zit ik ook even in een fase waarin gewoon niet ALLES goed gaat. Het gaat, maar niet alles goed. Misschien zit je zelf ook wel in een dergelijke periode. Of ken je iemand die daar momenteel midden in zit. Positief blijven is op zo’n moment best belangrijk. Goede gedachtes kunnen je beter maken. Slechte gedachtes alleen nog maar rotter. Dat geldt ook voor een goed(bedoelde) opmerking. Vaak bedoelen we het goed maar komt het heel rot over bij de ander.

Maar wat kun je dat wel zeggen/denken en wat beter niet? Lastig is dat. Vandaag zag ik op Instagram een lijstje voorbij komen. Dat lijstje geeft precies weer wat ik wil zeggen. Lees maar eens rustig door: (Het origineel is in het Engels. Ik heb het zo goed mogelijk vertaald).

 

Erkenning en hoop / goed

Valse positief / goedbedoeld

Dit is moeilijk. Je hebt eerder moeilijke dingen gedaan en ik geloof in je.

Je komt er wel overheen!

Ik weet dat er heel veel dingen verkeerd kunnen gaan. Wat zou goed kunnen gaan?

Wees gewoon positief!

Alle emoties en gevoelens zijn welkom hier.

Alleen positieve emoties en gevoelens!

Het is vrij normaal om negatief te zijn in deze situatie.

Doe niet zo negatief!

Het is waarschijnlijk vrij moeilijk om nu positief te blijven. Laat me je helpen de positieve dingen te laten zien.

Denk aan vrolijke dingen!

Soms is even opgeven oké. Wat is je ideale uitkomst?

Geef niet op!

Het is nooit leuk om je zo te voelen. Is er iets wat we vandaag kunnen doen wat je leuk zou vinden?

Gewoon gelukkig zijn! (Just be happy!)

Het is waarschijnlijk erg moeilijk om iets goeds te zien in deze situatie. Laten we het samen gaan uitzoeken.

Zie het goede in alles!

 

Goedbedoelde opmerkingen vallen juist als het niet goed gaat zo zwaar. Je wilt de ander absoluut niets kwalijk nemen. Ze bedoelen het echt goed. Maar pijn dat het soms kan doen! En dat hebben ze vaak niet eens in de gaten. En iedereen maakt deze “fouten”. Maar laten we het proberen met elkaar. Als eerste wil ik je de vraag stellen:

Hoe gaat het (echt met je)?

Groeten,

Josje