cock 2522623 640Kunt u  ook zo genieten van het voorjaar? De dagen worden langer, alles loopt weer uit de natuur komt weer tot leven. Parende eenden, waterhoentjes, vogels. Wij verwachten dit voorjaar weer vier veulentjes bij onze pony’s. De natuur lacht je weer tegemoet. Toch even een kritische kanttekening. Ga ik goed om met de natuur? Het gaat wel eventjes Gods schepping. 

Weet je, vroeger was een kip gewoon een kip. Een boerderijdier dat al scharrelend ook nog eens eieren gaf. De kip is nu geen dier meer maar een ding geworden. Iets wat in 6 weken snel moet groeien met krachtvoer op een paar vierkante decimeter. Snel groeien en eten om als de wiede weerga geslacht te worden in een fabriek, zonder maar zelfs het daglicht te hebben gezien. Aan het einde van het proces komen er zo’n tien kant en klare “kip” producten uit. met de nodige kleur , geur en smaak stoffen.

Mooi al die bloemen in de bermen en tuinen. Alles explodeert, narcissen, tulpen fluitekruid, elk jaar weer een prachtig gebeuren. Maar kunnen we eigenlijk nog wel wachten op de seizoenen en wat dat ons allemaal brengt? Nee, we willen alle driehonderdvijfenzestig dagen zelf een bos bloemen kunnen  samenstellen. Wist je dat meer dan vijftig procent van de productiekosten van je mooie bos bloemen in de winter bestaat uit het verspillen van fossiele brandstoffen? 

Ik kan zo genieten van heerlijke zuivelproducten. Lekkere kazen, toetjes, slagroom enz, enz,            Mijn oom en tante hadden vroeger een boerderij met zwartbonte koeien. Ik vond het een feest om daar te mogen logeren. Die grote dieren, ze hadden allemaal een naam. Die koeien werden toen wel 15 jaar oud en soms nog ouder. Dat is nu wel even anders. Een koe is nu een melkfabriek die computer gestuurd voedsel krijgt om optimaal melk te produceren, soms wel tot vijftig liter per dag. Ze zien er niet meer uit. Van die grote beenderen bovenop hun rug  het lijken wel kapstokken met een grote zak eronder. Na vijf jaar zijn ze afgeschreven , versleten.

Laat ik deze column maar positief eindigen. Wat heeft onze Schepper toch alles mooi gemaakt!     Laten we er verstandig mee omgaan, dat is toch onze verantwoording?

Peter