talent RW 1Vandaag ging ik samen met groep 5/6 van de basisschool naar een technieklab. Onderzoekend en ontdekkend leren met techniek. Superleuk, toch? De kinderen hadden er enorm zin in. Na ontvangst en een korte uitleg gingen de kinderen in groepjes van drie aan de slag. De uitleg was echt minimaal:

  • 1) je gaat iets ontwerpen met techniek wat draagbaar is
  • 2) je werkt met een sensor en met een uitgang
  • 3) je maakt alles van karton, plakband en splitpennen
  • 4) presenteer je werk aan de groep

Veel succes!

Nu zag ik verschillende talenten in de kinderen naar boven komen. De één begon eerst eens goed na te denken en de opties te bekijken. De ander vloog richting het karton en begon direct te zagen. Weer een ander bekeek eerst de elektronica en ging wat uitproberen. De ideeën kwamen en de mogelijkheden werden zichtbaar.

Maar ook een aantal kinderen liepen compleet vast. Er was te weinig houvast voor ze en teveel mogelijkheden en prikkels. Ik begeleidde een groepje met “wat uitdaging”. Gelukkig doorzag ik de opdracht snel, had ideeën voor ontwerp en uitvoering. Ik nam het voortouw. Hierdoor kon ik voor de kinderen het grote project in hele kleine behapbare stukken opdelen. Door het zo aan te bieden konden ze het beter overzien. Soms was een keuze tussen twee nog te moeilijk en kregen ze gewoon direct een opdracht. Hierdoor bleven we plezier houden en kon iedereen zijn bijdrage geven aan het project. Steeds kleine stappen zetten waardoor het hele project wel mooi in één keer was gelukt. En trots dat ze waren! Ze stonden letterlijk te stuiteren.

Bij andere groepen was deze begeleiding absoluut niet nodig. Zij hadden direct de grootste plannen en ideeën en gingen volle bak aan de slag. En als er een uitdaging op hun pad kwam hadden ze meestal nog meerdere oplossingen bedacht ook. Hoe verschillend kunnen mensen zijn? Erg mooi om te zien.

En jij? Wat past bij jou? Zit jij gelijk vol ideeën en zie je mogelijkheden? Of vind je het prettiger als er meer kaders gegeven worden. Dat de keuze overzichtelijk wordt en dat je ook gewoon kunt uitvoeren.

Zo heeft ieder zijn eigen kwaliteiten. Wat wonderlijk dat we allemaal zo uniek zijn geschapen met al onze talanten en voorkeuren. Laten we onze unieke talenten vooral blijven gebruiken. En samen maakt sterker!

 

groeten,

Josje