migratory character 23 640

Hoe doen jullie dat? Hoe houden jullie het al zo lang vol? Best wel een beetje jaloers? Zo maar wat zinnen die we in de afgelopen jaren gehoord hebben over onze vriendenclub van 4 stellen. Ja, al meer dan 23 jaar trekken we samen op: weekendje weg, sjoelen, Bijbelstudie, wandelen langs het Pieterpad, samen eten en nog veel meer. Die jaren zijn voorbij gevlogen.

Afgelopen zondagavond hadden we als vriendenclub weer de eerste Bijbelstudie van het seizoen en was het foto en verslag boek van 20 jaar met elkaar een weekendje weg gaan gereed. Zondagavond zagen we het resultaat, net vers van de pers. En m’n column werd geboren. Want welk gesprek ontstond er. Het was prachtig fotoboek met mooie verhalen, kortom een en al positiviteit, maar is dat ook het hele verhaal van die 20 jaar?

Nee, natuurlijk niet. In die 20 jaar beleef je van alles met elkaar. Je leeft met elkaar mee in periode van vreugde en verdriet. Maar er zijn ook momenten geweest waarin het onderling best ff spannend was en het zomaar had kunnen gebeuren dat we afgelopen zondagavond niet meer samen Bijbelstudie hadden kunnen houden, dat het uit elkaar gevallen was. Het is ook niet aan één van de vrienden te danken dat we bij elkaar zijn en zo zou het ook niet aan één van de vrienden te wijten zijn als het uit elkaar gevallen was.

Wat is het geheim? De wil om het niet te laten eindigen, de wil om er samen uit te komen, kunnen vergeven, ook al is de ander misschien nog niet zover, over het heden heen kunnen kijken door de vreugde uit het verleden (weet je nog wel toen).

Vriendschap is soms ook gewoon een periode van geweldig hard werken! Eigenlijk net als je huwelijk, soms is dat ook gewoon werken om door een periode heen te komen. Wij zijn als mensen geschapen met een wil, met verantwoordelijkheid kunnen dragen en keuzes te kunnen maken. Een bekend gezegde zegt “waar een wil is, is een weg”. Die wil hebben we gekregen. We hebben hierbij Filippenzen 2:13-14 aan onze zijde.

Daarom is dat positieve foto- en verslagboek zo geweldig om te hebben. Want je weet hoe je met elkaar door het leven gewandeld hebt. Vaak een feest met het zonnetje en de wind in de rug en soms in de striemend regen en felle tegenwind.

Snarf