Nobody is perfect. Het is een bekende uitspraak: niemand is perfect. Een liedje van Elly en Rikkert zegt het treffend: We hebben allemaal wat, we zijn allemaal raar….. Tegenwoordig  heeft alles een naam, elke beperking, afwijking, ziekte, gedragsstoornis, verslaving, etc etc. Alles heeft een naam, of een afkorting daarvan.

Recent las ik een artikel van een dertiger, een jonge vrouw. Ze is werkzaam in de journalistiek. Ze besloot een maand lang - 31 dagen - niet haar smartphone te gebruiken. Geen internet, geen Facebook, niet appen, geen Instagram, geen mails, enz. Na die 31 dagen had ze ruim 1200 ongelezen apps en gemiste chats, Ze besloot na die maand bewust te stoppen met Facebook en Instagram. Een moedig besluit.

Laatst ging ik een dag van huis. Na een kwartier rijden met de auto, kwam ik erachter dat ik mijn telefoon was vergeten. Ik had twee mogelijkheden: Ik rijd terug om mijn telefoon op te halen of ik rijd door. Dat betekent een hele dag niet gebeld worden of kunnen bellen, geen apps, geen buienradar, geen mails, geen Insta. Alle reden om in paniek te raken of op zijn minst een paniekaanval te krijgen. De telefoon is bijna aan onze vingers gelijmd, het is ons zesde zintuig. En dan te bedenken dat de smartphone pas 11 jaar bestaat. Na enige vertwijfeling heb ik toch maar besloten om door te rijden en niet verbonden te zijn met de rest van de wereld. Gelukkig is mijn Schepper niet afhankelijk van al deze moderne technieken om met Hem verbonden te zijn.

Niet kunnen leven zonder smartphone, is dat een afwijking of aandoening? Heeft dat ook een naam? Hulp nodig? Bel, mail, chat of app…………

Peter