pray 1989042 640“Bidden maakt gelukkig” is een zin uit een liedje van een van de musicals geschreven door Annie MG Schmidt. De rest van het liedje en de titel van de musical ben ik vergeten, maar de belangrijkste regel heb ik onthouden. Maakt bidden gelukkig?

Bidden is ons communicatiemiddel met God. Biddend kun je gevoelens, plannen en ideeën, gedachten, vragen, opdrachten, zorgen, informatie of kennis delen met God. God vraagt aan ons of wij met Hem willen bidden. Hij verlangt ernaar onze stem, onze verlangens, dromen, vragen te horen. Ouders zijn benieuwd hoe het gaat met hun kinderen, ze weten graag wat ze doen, wat ze leuk vinden, waar ze plezier in hebben. Zo is ook onze Hemelse Vader verlangend in wat ons bezield en naar onze intenties.

Bidden komt van het Duitse beten, letterlijk vertaald in het Nederlands betekent het bedelen. Een woord waar een intensief verlangen uit spreekt. Meerdere malen vraagt God ons Hem aan te roepen. Onder andere in Jeremia 33:3 waar Hij zegt: ‘Roep Mij toch aan en Ik zal U voortaan, grote en machtige dingen doen zien, waarvan gij niet weet”.  Mij raakt dat woordje: ‘toch’. Het lijkt te roepen: ”Schakel Mij toch in!!” En:  “IK BEN ER, ZIE MIJ TOCH?”. En dan wat er na komt. Wat als je Hem aanroept? Wat gaat er dan gebeuren? Dan heb je vooruitzicht op grote en machtige dingen. Zó is God!

In gedachten hoor ik argumenten: Nee, dààr bid ik niet voor, ik doe het zelf, ik probeer het eerst zelf, alleen! Daar val ik God niet mee lastig. Als het me geheel niet lukt, dan vraag ik het een ander, de dokter, de psycholoog, de psychiater, mijn coach, mijn vriendin, mijn broer, mijn zus, mijn vader, mijn moeder. Dat komt nog wel, eerst moet ik nog….. Oh ja, eerst de tijd vinden om een afspraak te maken, volle agenda’s, wachtlijsten. Moet ik wachten???!

Maar God zegt, IK BEN ER, ZIE JE MIJ???  Roep Mij nu aan!! Waar ben jij? Zien wij eigenlijk wel uit naar grote en machtige dingen van God? Of zijn we zo bang voor het onbekende dat onze verlangens naar God oppervlakkiger, kleiner of zelfs nul worden?

Mina