last supper 2610875 640Het overvalt me ieder jaar weer: de 40 dagen tijd. Kerst en oudjaar zijn voorbijgevlogen, de drukte van alledag begint weer en voor ik het weet is het carnaval. Schoolvakantie, dus een dagje uit plannen, proberen wat bij te slapen en tussendoor nog gewoon werken ook. En ergens middenin die week is ‘ie daar dan. Terwijl de laatste carnavalsfoto’s van bekenden op Facebook verschijnen, plaatsen anderen de boodschap dat ze aan een veertigdagenkalender meedoen, of een poosje van social media verdwijnen. De vastentijd. Terwijl het ‘Ere zij God’ nog nagalmt in mijn hoofd, gaan we op weg naar ‘U zij de glorie’.

En toch is het zo goed om stil te staan bij wat komen gaat. Om door middel van vasten – op wat voor gebied dan ook – als het ware een gedenkteken te hebben. Steeds weer dat ‘O ja. Dat doe ik deze periode even niet’ waardoor je ook nadenkt over het ‘waarom dan niet’. Stil staan bij Jezus’ lijdensweg.

Op Goede Vrijdag gaan we dat als gemeente ook weer samen doen. Door middel van het gedenkteken dat Jezus ons zelf gaf: het avondmaal. In de PassiePost van deze week kun je de eerste aankondiging lezen. Eén zin sprong er voor mij meteen uit: Goede Vrijdag vieren we als gemeentegezin met alle leeftijden avondmaal.

Als ik eerlijk ben, heb ik Goede Vrijdag weleens heel moeilijk gevonden, in onze gemeente. Omdat de vorm waarin deze dienst werd gegoten voor mij zo duidelijk maakte waar er verdriet en lijden was. Het contrast tussen de tafels was soms zo groot! Gezinnen die samen het avondmaal vieren, terwijl anderen alleen zijn. Gezinnen die wel samen vieren, maar niet compleet zijn. Mensen die iemand moeten missen die er vorig jaar nog bij stond. Confronterend! Het leidde mij af van datgene waar het daadwerkelijk om ging.

Misschien dat deze zin mij daarom zo aanspreekt. Een gemeentegezin, daar kan ik mij thuis voelen. Geen gezinsdienst, dat klinkt alsof de focus op gezinnen ligt. Alsof mensen zonder gezin maar ergens anders Goede Vrijdag moeten vieren. Maar in een gemeentegezin doet iedereen ertoe. In een gemeentegezin zijn alle leeftijden welkom om samen avondmaal te vieren en te gedenken wat onze God heeft gedaan door zijn Zoon Jezus te geven. In een gemeentegezin wordt niemand buitengesloten, maar houden we rekening met elkaar. Zodat we elkaar steeds opnieuw op dat gedenkteken kunnen wijzen. Van dat gezin mogen we allemaal deel uitmaken. Ben jij er Goede Vrijdag ook bij?  

Viola