WhatsApp Image 2020 04 21 at 08.14.09

Zondagmorgen, 9.50 uur. Het muziekteam, de technici, de spreker en de oudste van dienst bidden samen voor de dienst. Niks bijzonders, zou je zeggen. Maar ze staan niet in lokaal 1, maar middenin de zaal. En die zaal ziet er ook anders uit.

Want het is geen gewone tijd. En er is geen gewone dienst. Welkom in Studio Pand 9, welkom op de plek waar de online kerkdienst en zondagsschool worden opgenomen!

Op de zondag van Palm Pasen mocht ik meedraaien als medewerker voor de Online Zondagsschool. Wat bijzonder om zo met een groep mensen aan de dienst samen te werken! Wat gaaf om te zien hoe ieder zijn eigen inbreng heeft, hoe er samen wordt gewerkt en hoe er ontspannen, professioneel en respectvol wordt gewerkt.

Natuurlijk wordt er vooraf gewoon geoefend door de band en de zangleider. Intussen werken de technici aan de cameraopstelling, het licht en het geluid. Ik versier mijn eigen plekje voor straks nog even met wat attributen en we krijgen allemaal uitleg over de camera’s. Er hangen zelfs lampjes en nummers bij: als het lampje brandt bij een camera, moet je daarheen kijken.

En dan is het zover: vlak voor 10 uur roept iemand ‘We zijn live!’. De PowerPoint dia’s zijn in beeld voor de kijkers. Ons horen ze nog niet, maar toch valt iedereen stil. We staan op scherp: nu moet het gaan gebeuren!
Een paar minuten later volgt het seintje: we gaan van start. De band begint de spelen, de camera’s nemen op. De geoliede trein komt in beweging.

Natuurlijk blijft het mensenwerk. En er kan weleens wat misgaan. ‘We horen geen geluid!’ krijg ik op de app te horen. Terwijl de band gewoon doorspeelt en zingt, zoekt de techniek zo snel mogelijk waar het probleem ligt en hoe het opgelost kan worden. Gelukt! Nog voor het eind van het eerste lied werkt alles zoals het moet.

Na een paar liederen komt Marcel in beeld voor de preek. Allemaal luisteren we geconcentreerd. En ook als na de preek en het kinderlied de online zondagsschool komt, blijft iedereen meeluisteren. Wat is het gek en spannend om daar zo tegen een paar volwassenen en twee camera’s aan te praten. Ik moet er even in komen. En toch, als ik dezelfde dag nog van kinderen reacties krijg op het verhaal, weet ik waarvoor ik het doe. En als we op YouTube zien hoe mensen reageren, elkaar welkom heten en goedemorgen wensen, dan weten wij waarvoor we het doen.

Wat een zegen dat we dit mooie Pand hebben, waarin we kunnen bouwen en schakelen en deze studio konden opstellen. Wat een zegen dat we een paar kanjers van technici hebben die hier ontzettend veel tijd in hebben gestoken en elke week nog vol enthousiasme dingetjes aanpassen en verbeteren. Wat een zegen dat we dit samen zo vol respect voor ieders inbreng kunnen doen, op de zondag en met het Huis van Aanbidding. Ook dat is samen kerk zijn!

Viola