WhatsApp Image 2020 05 28 at 19.09.34

 

Stel je voor…
Het is zondag 5 juli 2020. Ietwat gespannen laat de koster de kerkgangers Pand 9 in. ‘Achtennegentig… negenennegentig… zullen we het daarop houden, voor de zekerheid? Stel je voor, dat we het fout doen…’ Hij kijkt nog een keer naar buiten. Er is niemand meer. Gauw doet hij de deur op slot.

Om tien uur precies schraapt de zangleider haar keel. Ruim negentig gezichten kijken verwachtingsvol op. We gaan van start! Na de eerste onwennige momenten, is het als vanouds genieten. Eindelijk weer samen in de kerkzaal, al is samenzang nog ‘een dingetje’. Eindelijk speelt de band weer voor een wat vollere zaal, in plaats van voor een handvol hardwerkende technici. En dan, juist als de preek bezig is… gebonk op de deur. Harde stemmen. ‘Opendoen! Controle!’ Twee BOA’s van de gemeente Zaltbommel staan voor het raam.

Bizar verhaal? Een half jaar geleden zou ik het niet geloofd hebben. En we hopen natuurlijk dat het ons niet zal gebeuren. Maar wie spreekt over controles, handhaving en boetes bij samenscholing, wordt allang niet meer gek aangekeken. Voor heel veel christenen is dit de harde werkelijkheid, week in week uit. Controles, onderbrekingen, als ze überhaupt al samen mogen komen. In het gunstigste geval blijft het bij pesterijen van de lokale overheid. In het slechtste geval moeten ze in het geheim samen komen, altijd bang voor dat ene moment. Voor die bons op de deur en die stemmen. ‘Opendoen… controle…’De technicus legt met handgebaren uit dat we middenin een opname zitten. De koster opent de deur een klein stukje en fluistert dat het nu echt niet uitkomt. Maar de BOA’s zijn onverbiddelijk en duwen de deur verder open.‘Controle! Iedereen blijft zitten waar hij nu zit.’ De spreker probeert de gemoederen te sussen en vraagt of hij tenminste zijn verhaal af mag maken. Tevergeefs. De opname wordt stilgelegd. Alle aanwezigen moeten geteld worden en er volgt een steekproef of alle stoelen wel anderhalve meter uit elkaar staan. De feestelijke stemming is volledig omgeslagen.

Zondag 8 juni is de Zondag van de Lijdende Kerk. Wij, die ons de laatste maanden behoorlijk in onze vrijheid beperkt voelen, kunnen ons misschien een klein beetje beter voorstellen waar zij doorheen gaan. En we kunnen wat DOEN! We kunnen – juist nu! – voor hen bidden. Wist je dat je de Nacht van Gebed dit jaar gewoon online of met maximaal 30 personen in De Ontmoeting kunt bijwonen? Houd de avond van 12 juni vast vrij in je agenda en klik hier voor meer informatie. Doe je mee?

Viola