cow 2643886 640

Wij hebben een puber in huis. Een groeiende puber wel te verstaan. En die heeft de hele dag honger/trek. “Mam, is er nog iets te eten? Mam, ik wil iets eten. Wat kan ik pakken? Mam, hoe laat eten we? En wat eten we dan?” En dat gaat zo de hele dag door. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Heel regelmatig komt hij zelfs uit zijn bed rond middernacht met de mededeling dat hij niet verder kan slapen omdat hij honger/trek heeft. Ongelofelijk wat hij kan eten op een dag. En je ziet het niet aan hem. Hij blijft enorm dun.

Dus ’s ochtends rond 10 uur wordt er regelmatig een extra tosti gemaakt en om 23 uur nog een keer. Ook de voorraadkast is op miraculeuze wijze regelmatig een stuk leger. Je kent het vast wel.

Dat continue eten noemen wij thuis GRAZEN. Dan hier wat eten, en dan daar nog een keer. De hele dag door. Net als de koeien grazen. Maar dan door onze puber.

Nu zal ik daar laatst eens over na te denken. Volgens mij grazen wij ook de hele dag door. Maar dan niet met eten maar met (digitale) informatie, feitjes, foto’s, nieuwsberichten, enz. De hele dag door consumeren wij links en rechts van allerlei dingen die we niet op de planning hadden staan of bedacht hadden ’s ochtends. Maar wat grazen we eigenlijk? Is het voor de ontspanning? Is het om op de hoogte te blijven? Of is het omdat we een pushbericht ontvangen en dan gewoon aan het kijken gaan voordat we er eigenlijk bij stil staan wat we aan het doen zijn? Welke “content” zoals dat heet, neem je in een dag tot je?

Is dat vergelijkbaar met koek/snoep/chips (dus eigenlijk heel fijn, maar teveel is ongezond) of graas je tussendoor ook nog een stevige boterham mee (opbouwend, versterkend)? Ik probeer echt te letten op mijn digitale grazen. Ik wil niet alleen ongezond maar ook gezonde dingen zien. Zo lees ik trouw elke dag een overdenking volgens het leesplan in mijn Bijbel-app. Zo volg ik verschillende christelijke accounts op Instagram en lees ik verschillende artikelen over het geloof. Zo houd ik ook mijn geestelijke voeding gezond. Daarnaast “snoep” ik ook van de leuke dingen. Zo graas ik de hele dag door. Misschien ook eens leuk om op je eigen “graasgedrag” te letten. De komende vakantie is daar denk ik wel een mooi moment voor.

Een hele fijne vakantie gewenst.

Groetjes Josje