code projected over woman 3861969Vind je ook dat we elke dag zoveel informatie over ons heen krijgen? Ik hoor regelmatig vrienden zeggen: ”Dat ga ik echt niet allemaal volgen, alleen nog maar  gedoseerd, niet te veel”. Het meeste van al die informatie is gebaseerd wat we graag willen horen of zien. Of het nu gaat over het bedrijfsleven, internetgebruik, vrije tijd, overheidsmaatregelen, zorg, winkelgedrag,  enz. enz. Het algoritme bepaalt. Je krijgt te zien op social media, wat het meeste effect op je heeft, gebaseerd op je kijkgedrag, koopgedrag en je voorkeuren. Het is  op basis van de beschikbare data voor elk individu, allemaal maatwerk. Ongemerkt wordt je leven er sterk eenzijdig door beïnvloed, zelfs gemanipuleerd. Ben je ergens naar op zoek?  Ga er maar eens op googelen, binnen no-time krijg je de meest uiteenlopende informatie aangeboden  (voor wat het waard is). En dat allemaal in de juiste volgorde van wat bij jou past.

Terwijl ik daarover zit te mijmeren, wordt ik me bewust dat ik niet aan deze wereld kan ontsnappen, maar er deel van uit maak, of ik wil of niet. Maar, laat ik me ook meenemen op de golven van wat ik voorgeschoteld krijg, gebaseerd op mijn beleving, gevoel en behoeften? Is het niet beter om op zoek  te gaan naar wijsheid en kennis? Het bijzondere van kennis en wijsheid is: Het groeit langzaam, een heel leven lang en het overstijgt alle hypes. 

Wat verandert alles toch snel. Best lastig  en….wil/ga ik daarin mee ? Laatst hoorde ik een jonge filosoof zeggen dat hij geen smartphone heeft. Hij wilde absoluut niet gemanipuleerd worden door de grote tech bedrijven van deze tijd. Hij wilde ook zo weinig mogelijk gegevens achterlaten op het web. Wie had kunnen bedenken toen George Orwell in 1948 het boek “Big Brother is watching you” schreef, dat het nu werkelijkheid zou worden?         

Peter