bicycle 4496443 640Als het er over gaat zijn we eigenlijk maar een bijzonder volkje, wij Nederlanders. Ooit was Nederland een land van grienden, bossen, rivieren, polders met hier en daar een stad, een klooster en/of een kasteeltje. De natuur kom volop zijn gang gaan. Geen gebrek aan een diversiteit aan dieren en bloemen. Alles vrij levend in de natuur. Dat is nu wel even anders. Onze welvaart heeft roet in het eten gegooid, letterlijk en figuurlijk.  Gelukkig zijn er nog wat nationale parken die we in ere houden. De laatste decennia is het wel erg hard gegaan met de achteruitgang van natuur.  Ons land raakt al aardig vol met asfalt, industrieterreinen en strakke weilanden etcAlles wordt opgeslokt door onze onverzadigbare honger. Meer rendement per vierkante metermeer voorzieningen, meer vrijetijdsbesteding, meer vliegen, meer…… enz.

Gelukkig is er een groeiende groep burgers die het zo langzamerhand wel genoeg vindt en een tegengeluid laat horen. Terug naar meer natuur: vergroenen. Het is wel typisch dat veel goed opgeleide jongeren het meest van zich laten horen en hierin het voortouw nemen. Ze kijken vooruit naar hun toekomst hier op aarde, op deze wereld. 

Eigenlijk zouden wij christenen voorop moeten lopen om goed voor de aarde te zorgen. Wij zijn er immers uit voortgekomen volgens het scheppingsverhaal.Wezijn zelfs aangesteld door de Schepper om de aarde te beheren. Wat een mooie opdracht. De aarde is zelfs door Hem aan ons toevertrouwd. Dat is een hele verantwoordelijkheidKrijg jij er ook zin in om hierin mee te helpen?

Ik beëindig deze column met een regel uit het “onze Vader”, Laat uw koninkrijk komen en uw wil gedaan worden, op AARDE zoals in de hemel.

Peter