Opgegroeid in een net gereformeerd gezin en met degelijk protestants onderwijs werd me van kinds af aan geleerd dat de rooms katholieken toch ver zijn afgedwaald van de juiste bijbelse leer. Al op relatief jonge leeftijd kwam ik in contact met de evangelische/pinksterbeweging. Ook daar hadden ze weinig goede woorden over voor de roomsen . Al die onbijbelse rituelen waar we helemaal niets van begrepen.

Met het voorbij gaan van de jaren werd ik toch wat onzeker of het allemaal wel klopte wat ons al die tijd is voorgehouden over de rooms katholieke kerk. Zij hadden immers 2000 jaar kerkgeschiedenis. Natuurlijk gaat er in zo’n lange periode nogal eens wat mis, maar toch er is ook een rijke ervaring opgebouwd met vallen en opstaan. De geschiedenis van de protestanten (de reformatie) is amper 500 jaar. De naam Nederlands Hervormd stamt uit 1816 . Nog geen 20 jaar later in 1834 scheidden de gereformeerden zich af, zei wisten het al weer beter. Vanaf die tijd was “het hek van de dam”. De ene na de andere stroming splitste zich af . Altijd met de gedachte het nog beter te weten, nog zuiverder te zijn in de leer, nog beter aan te sluiten bij de huidige tijd. Mede daarom zijn er anno 2020 zoveel verschillende kerken en stromingen.

Moeder Anima Christi 3Dolend op internet kwam ik een paar filmpjes tegen van zuster Anima Christi. Een Nederlandse non die 18 jaar leiding heeft gegeven aan de opleiding van de blauwe nonnen (met een blauwe hoofddoek) in Toscane.  Inmiddels zijn er al meer dan 1000 opgeleid, jonge nonnen die 3-5 jaar vorming krijgen om te dienen. Op dit moment al in 36 landen. Met name in oorlogsgebieden en het midden oosten. Wat me het meest bij blijft van zuster Anima Christi, is haar toewijding aan Christus. Zoals ze zelf zegt: Om niet met lege handen voor Hem te verschijnen. Je begrijpt inmiddels wel, mijn vooroordelen over alles wat rooms is, is inmiddels aardig bijgesteld. Terwijl ik deze column schrijf moet ik toch even denken aan dat verhaal over de balk en  de splinter………

Peter