17 maart is het weer zover. Er mag weer gestemd worden. Eigenlijk vinden we het normaal, het is een terugkerend ritueel. Vlak voor de verkiezingen wordt je geconfronteerd met vele posters  op borden, uitingen op social media,  artikelen in kranten en  TV debatten, om zoveel mogelijk stemmen te winnen.

Je kunt in Nederland kiezen uit een palet van tientallen politieke partijen met de meest uiteenlopende denkbeelden. We vinden dat de ultieme vorm van democratie. Hoeveel stemmen kun je met je partij binnenhalen? Dat is het enige wat telt. Vervolgens gaan die partijen na afloop weer met elkaar in gesprek om een meerderheid te vormen voor een nieuwe regering die hopelijk 4 jaar kan regeren. Daarvoor moeten de diverse partijen heel wat water bij de wijn doen om mee te mogen doen. Daar hebben we in Nederland een werkwoord voor bedacht  namelijk: polderen.

Op de middelbare school was ik al geïnteresseerd in politiek. Dat is nooit overgegaan. Lekker debatteren tijdens maatschappijleer. Standpunten verdedigen, heel veel praten en uiteindelijk niets bereiken. Zo’n lesuur was altijd heel snel voorbij. Later ben ik zelfs nog een tijdje lid geweest van een politieke partij. Nieuwsgierig welke partij? Nou dat ga ik je niet vertellen.

Als we weer mogen gaan stemmen komt elke keer dezelfde vraag weer bij me op: Bestaat er eigenlijk wel christelijke politiek? De meeste landen in de wereld kennen geen christelijke partijen. Wij in Nederland hebben maar liefst 3 verschillende christelijke politieke partijen. Kunnen we daarom zeggen dat we het beter doen dan de landen om ons heen? Het lijkt er meer op, dat we ondanks ons politiek systeem met christelijke partijen, wereldwijd gezien, voorop lopen wat betreft  moeilijke ethische vraagstukken. Neem nu abortus en euthanasie. We zijn koplopers als het gaat over progressief beleid. Even terug naar mijn vraag.  Bestaat er wel christelijke politiek? Wat nu als we in Nederland helemaal geen christelijke politieke partijen zouden hebben en dat dezelfde  christelijke politici dan deel uit maken van de andere reguliere partijen, zou hun invloed dan niet groter zijn geweest?  Het antwoord daarop zullen we nooit krijgen. Toch iets om over na te denken. Gelukkig zijn wij die geloven van een totaal ander koninkrijk.

Als je gaat stemmen 17 maart, veel succes.

Peter