Als we tot nieuwe inzichten komen wordt er vaak gezegd: “Een mens is nooit te oud om te leren”. Nou dat geldt zeker ook voor mij. Op dit moment ben ik al meer dan 40 jaar werkzaam in de bloemen. Bloeiende potplantjes wel te verstaan. Er is in die gehele periode heel veel veranderd. De bedrijfstak groeide snel, de opbrengst per vierkante meter moest omhoog, zo niet dan maar groter groeien. Kunstmest werd een wondermiddel en gewasbeschermingsmiddelen toepassen hoorde er ook bij. Zo waren er nog meer innovaties die er toe bijdroegen dat de opbrengst geoptimaliseerd werd.

Op een of andere manier voelde het voor mij niet altijd prettig om altijd maar met deze race bezig te zijn. Het is nu zo’n zeven jaar geleden dat ik me bewust werd dat  de prachtige natuur die onze Vader gemaakt heeft mooi in evenwicht is. Dat is heel anders dan waar ik  mee bezig was en wat me  geleerd is. Bloemen en planten zijn een onderdeel van de hele creatie. Dat betekende voor mij, dat ik anders naar mijn werk ging kijken. Leren, anders denken. Honderdtachtig graden om. Terug naar de natuur. Hoe functioneert alles allemaal? Kan ik planten kweken op een manier met respect voor de Schepping?  Zorgvuldig omgaan met de aarde die ons is toevertrouwd? Het werd een hele uitdaging. Eerlijk gezegd is het best moeilijk,  maar een prachtige uitdaging.

 Soms vraag ik me af of de gemiddelde (jonge) Nederlander tegenwoordig nog wel weet waar de melk vandaan komt, of hoe aardappels groeien. Laatst kreeg een werknemer in Rotterdam, die al een jaar vanuit haar woonkamer werkte in verband met corona, van haar werkgever een viooltje met eetbare bloemetjes. Als presentje. Ik kwam met haar in contact via het Instagram account van ons bedrijf. Ze stuurde me een foto van haar ontbijtje met daarop een vioolbloemetje en nog een paar druppeltjes vloeibare vitaminen. Gezond eten en  veel beweging is haar motto. Ze is een echte influencer, veel volgers en gelikte foto’s, prima gestyled. Ze vertelde me dat er op het plantje zelfs nog een bloemetje over was. Helemaal blij. Ik heb haar toen laten weten dat het plantje nog heel veel bloemen gaat geven als ze het plantje op een zonnige plek zet en regelmatig water geeft. Ze was helemaal verbijsterd: “Oh wat een goed tip”.                                                                                                 

Wat weet jij allemaal van Gods prachtige schepping?

Peter