Ik krijg een plantje van een lief gemeentelid. Een piepklein frummelig ding…. in een wel hele grote pot. Ojee, denk ik, die moet dus groter groeien. Ik en planten zijn niet altijd een goede combinatie. Hierbij denk ik aan mijn mislukte moestuin van vorig jaar. Maar dan ineens is er een vastberadenheid in mij. Ik wil dat dit lukt. Ik vraag nog wat het eigenlijk voor plant is…. Ze zegt: Een watermeloen… Maar die zijn reusachtig, denk ik. Dat is wel een grote uitdaging! Ik krijg er ook nog een tekst bij: wat je aandacht geeft groeit. Laat dit nou toevallig dezelfde tekst zijn, die God mij die week eerder op het hart heeft gelegd.


watermeloenToen ik in de achtbaan van onderzoeken zat omtrent mijn borstkanker, om precies te zijn. Het was zo angstig dat een negatieve spiraal onvermijdelijk was. In deze storm voelde ik echter op een gegeven moment verzet bij mezelf opkomen. Zoiets van ‘nu is het klaar en stoppen we met angst en pijn’. Ik vroeg mij af of dit wel oké was, ook aan God. Want het erkennen van pijn en lijden mag er ook zijn, werd mij benadrukt. Dat is zeker waar. Het was ook geen ontkenning daarvan. Maar een besef van wat je aandacht geeft groeit.

Als je pijn, verdriet en machteloosheid voelt is het heel makkelijk om weg te zakken in negatief denken. Maar David zegt daarover in Psalm 139:12: ‘Ook dan zou het duister voor U niet donker zijn - de nacht zou oplichten als de dag, het duister helder zijn als het licht’. Voor God is onze duisternis nooit uitzichtloos! Laten we ons hieraan dan vasthouden! Zodat Hij ons boven de situatie kan uit tillen met gevoelens van Zijn vreugde en vrede. ‘Wees niet bezorgd en dank God’ staat er geschreven, voordat de woorden volgen: ‘dan zal zal Hij je Zijn vrede geven’. (Filippenzen 4:6,7)

En, broeders en zusters, schenk je aandacht aan alles wat waar is, alles wat eerlijk, rechtvaardig, heilig, mooi, vriendelijk en goed is.’ (Filippenzen 4:8).

Het plantje in de vensterbank vergat ik de eerste dagen. Totdat ik telkens als ik er naar keek aan die tekst dacht. Zo begon ik het elke dag water te geven. En boven mijn verwachting floreerde hij snel. Met daarbij nog meer moestuinplantjes die deze keer wèl uitgegroeid zijn tot een geslaagde moestuin.

Wees vastberaden en houd moed,

Liefs,
Melanie