Nog 28 dagen en dan heb ik vakantie! Heerlijk! Voor het eerst sinds jaren heb ik vier weken vrij. Meestal neem ik 3 weken. Maar dit jaar lekker vier. We gaan niet op reis, maar genieten we van de mooie dingen om ons heen.

Ik sprak vandaag een Amerikaanse zakenrelatie. Daar is de vakantiecultuur echt heel anders. Hij neemt maximaal 10 dagen verlof op per jaar. Als hij langer vrij neemt, wordt hij zenuwachtig. Ook checkt hij dagelijks z’n werkmail of alles wel goed gaat. Pfff.

Zo was ik ook ooit. Gelukkig heb ik nu een goede balans gevonden tussen werk en privé. ‘s Avonds, in het weekend en in de vakantie ben ik echt vrij! Niet bereikbaar voor collega’s of klanten. Dat doe ik nu alweer zo’n zeven jaar. En weet je…. ik heb daar nog nooit één klacht over gehad. Sterker nog, mensen om me heen gaan het ook doen. Ze nemen echt vrijaf van het werk en van de drukte.

Er is een spreekwoord ”ledigheid is des duivels oorkussen” Dat betekent 'met luie mensen loopt het niet goed af'. Ledigheid is een oud woord voor 'luiheid' en oorkussen is een verouderd woord voor 'hoofdkussen'. Waarschijnlijk komt dit spreekwoord uit het apocriefe Bijbelboek Jesus Sirach 33:29, waar staat dat de ledigheid veel kwaads heeft geleerd. Ik denk dat het belangrijk is een goede balans te vinden tussen werk en vrije tijd. En houd daarbij vooral Psalm 34:9 voor ogen: Proef, en geniet de goedheid van de HEER, gelukkig de mens die bij hem schuilt.

Fijne zomer!

groet,

Gerrit