Het is thuis al jaren de gewoonte dat ik op zondagochtend het ontbijt verzorg. Meestal is dat magere kwark  met vers fruit erdoor, een laagje eigengemaakte muesli mix , dan een klein beetje honing erop en afgewerkt met een paar bloemetjes. Nu is het zo dat ik in de zomer en herfst vers fruit pluk uit onze tuin. In de winter maanden is dat anders, fruit uit de tuin is dan niet beschikbaar, daarom in die periode wat vers uit de winkel, bijvoorbeeld  kiwi gecombineerd met  banaan of sinaasappel. 

Het zal afgelopen weken niemand ontgaan zijn dat het nieuws vaak gaat over extreme weersomstandigheden, klimaatsverandering, opwarming van de aarde enz, enz. We worden ermee geconfronteerd en dragen er allemaal een steentje aan bij. Bewust of onbewust. Al denkend over wat er allemaal staat te gebeuren, nog even terug naar dat ontbijtje op zondagochtend. Ik kwam tot de conclusie dat er maar liefst minimaal 44.500  kilometer over de wereld is afgelegd om zo’n ontbijtje tot stand te laten komen:  de kiwi uit Nieuw Zeeland, de banaan uit Colombia, plastic (verpakking van de kwark) uit Koeweit, aluminium (deksel op de kwark) uit Brazilië en dan heb ik het nog niet gehad over waar de muesli mix zijn oorsprong heeft. Al mijmerend over dit ontbijtje dacht ik: Zou de Schepper het zo bedoeld hebben? Ben ik wel tevreden met wat elk seizoen mij te bieden heeft of heb ik de hele wereld nodig om in mijn behoeften te voorzien? En dan heb ik het alleen nog maar over een ontbijtje.

Even terug naar de opwarming van de aarde, nou daar wordt heel verschillend over gedacht. Sommige mensen willen graag zorgvuldig  omgaan met de schepping en consuminderen, anderen denken: na mij de zondvloed. Weer anderen zien uit naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde waar gerechtigheid woont.

Heb jij er al over nagedacht welke rol jij mag vervullen op die nieuwe aarde? Het zou wellicht zo kunnen zijn  dat onze leefwijze op deze aarde  bepalend kan zijn welke taak we krijgen op die nieuwe aarde. Wat betreft het ontbijt op zondag: het Woord zegt dat  we op die nieuwe aarde in ieder geval wel bomen hebben die elke maand vrucht dragen.     

Peter