Afgelopen vrijdag ben ik begonnen bij een nieuwe baan. Zo’n start is natuurlijk altijd spannend. Waar kom ik terecht? Hoe zijn mijn collega’s? Waar is de beste wc? Hoe laat is er lunch? Allemaal vragen die ik me stelde voordat ik daar ging beginnen. Als je ergens nieuw begint, tenminste dat heb ik, dan voel je je altijd een beetje dom en niet nuttig. Het is vooral inwerken, mensen leren kennen en de werkzaamheden bekijken.

Op de eerste dag (en de dagen erna) had ik vooral veel kennismakingsafspraken. Zo leer je elkaar goed kennen en weet je wat je aan elkaar hebt. Maar dan weet je nog steeds niet wanneer we gaan lunchen. Gelukkig kreeg ik een buddy die me wegwijs maakt. We gingen samen lunchen, hij wees me de keuken en de wc. Op deze manier kreeg ik het gevoel dat ik in een warm bad terecht kwam.

En dan aan de slag: de werkzaamheden leren en kijken hoe ze het hier doen. Want ik mag dan wel ervaring hebben, bij elk bedrijf gaat het weer net even anders. Ook hierin word ik goed geholpen: stap voor stap meegenomen in de werkwijzen en manieren van werken.

En als jij nou ook eens iemand ziet die het lastig vind z’n draai te vinden in bijvoorbeeld de kerk of het geloof, oordeel dan niet. Wees dan een buddy voor diegene. Gewoon even op weg helpen.

Maar misschien heb jij juist zelf behoefte aan een buddy, spreek dan gewoon iemand aan. In de kerk of de huisgroep: wil jij mijn buddy zijn? Echt wel dat ze je willen helpen! Dat is gemeente zijn!

Groet,

Gerrit