Het begint al vroeg in de ochtend en het gaat de gehele dag maar door. Nog even blijven liggen of toch maar opstaan? Welke kleren doe je deze ochtend aan? Wat eet je vanmorgen? Rijd je nog door bij oranje of stop je? Wat een keuzestress de gehele dag door.  Wist je dat een mens in deze tijd gemiddeld 35.000 keuzes per dag maakt? De meeste keuzes hebben gelukkig geen consequenties voor ons dagelijks leven. Maar toch 0.26% van onze beslissingen zijn bewuste keuzes. Toch nog bijna 100 keuzes per dag.

Deze beslissingen hebben vaak wel invloed op ons leven. Keuzestress is een enorm luxeprobleem, ga nu eens wat veranderen aan je huis, bijvoorbeeld een andere vloer in je kamer of nieuwe tegeltjes in de keuken. Wat dacht je van kleding online of in de winkel kopen. Je wilt gezonder gaan eten, misschien wel biologisch of vegetarisch. De keuze is reuze. Ook wordt er veel door de overheid en de media van ons burgers gevraagd. Wat dacht je van de energie transitie. Gaan we elektrisch rijden, of toch nog even wachten. Met aardgas blijven verwarmen of een warmtepomp installeren (of helemaal niets doen)? Zijn zonnepanelen rendabel op je huis?

En dan nog de pandemie. Al ruim anderhalf jaar elke dag ander nieuws. Soms is het lastig goede conclusies te trekken uit al die complexe informatie. Zeker als de spelregels telkens veranderen. Het is echt ingewikkeld. Wat vermoeiend allemaal. Ook kunnen al die welgemeende tegenstrijdige adviezen van lieve christenen er ook nog een schepje bovenop doen. Wat een keuzestress. Gelukkig is het Woord van God betrouwbaar en dat verandert niet. 

Een vriend van me zei ooit eens tegen me: “Peter, als het me allemaal wat te veel wordt, dan maak ik mijn wereld kleiner, geen nieuws luisteren, op tijd stoppen met werken, geen volle agenda, bewegen en vooral genoeg slapen”.

  

Peter

 

Wil je de column van Gerrit lezen over keuzestress? (red.)