Meestal vraag ik: “Hoe gaat het met jou?” en niet: “Hoe voel jij je nu?”. En voor zover ik weet anderen ook aan elkaar. Het is geen foutje in de titel, maar een bewuste keuze voor het onderwerp van deze column.

Deze keuze is ontstaan doordat ik de laatste tijd meerdere gesprekken heb gehad met mensen die mij vertelden: ik ben bang dat ik het niet goed genoeg doe. Of: doe ik wel genoeg om een goede christen te zijn of meer van God te ontvangen? Blijkbaar is het toch nog heel lastig om vanuit de genade van God en vanuit zelfacceptatie te leven. En zijn wij niet alleen in ons dagelijks leven, maar ook in ons geloof nog erg gericht op ‘doen’ in plaats van gewoon ‘zijn’. Terwijl juist ons christelijke geloof geen ‘verdienmodel’ heeft (!). Het gaat om de relatie van hart tot hart. Van jou, en mij, naar God, en van jou en mij naar elkaar. Dan mogen we dus zijn zoals we zijn. En zoals we ons voelen, zonder dat we daar vanalles voor moeten doen.

Is het misschien zo lastig, die hartsrelatie, omdat onze focus op veel activiteiten ligt? We zijn druk, en ‘doen’ is soms ook makkelijker dan gewoon ‘zijn’, en voelen. Daarbij leven we in een tijd dat de hemel op aarde moet zijn: onze social media staan vol met leuke, mooie activiteiten en plaatjes. Het leven moet fijn zijn zonder lijden. We denken soms dat dit maakbaar is en gaan dan aan voorbij dat ongemak, onrust e.d. ook gewoon bij het leven hoort. Als er geen ruimte is voor imperfectie, ongemak, mislukking, teleurstelling… hoe authentiek zijn we dan? En hoe echt zijn we dan, als we naar God gaan met ons gebed of naar elkaar? In een wereld vol lijden en verdriet wil God ons juist troosten en opbouwen en dat wij dit ook bij elkaar doen. Dan gaan er mooie dingen ontstaan!

Ik moet mij er zelf ook steeds aan herinneren: Jezus begrijpt hoe wij ons voelen. Hij is ons daarin voorgegaan. Jezus staat met open armen en een luisterend oor voor jou en mij klaar. Zodat jij jouw hart, jouw gevoel, met Hem kan delen. Zodat Hij in die momenten troost, liefde en genezing kan geven als antwoord. Misschien wel door anderen heen.

Dus sluit ik deze column af met de openingszin: Hoe voel jij je vandaag?

Groet,

Melanie