Als het voorjaar net zo mooi en vroeg begint als vorig jaar, dan wordt het voor ons weer een prachtig voorjaar. Lekker buiten zitten , kijken naar de ondergaande zon,  de natuur te zien  verstillen,  veulentjes  die ’s avonds  gaan rennen en dollen in de wei  en een goed glas wijn.

Wat een idyllisch plaatje, alsof we daar alle avonden mee vullen, dat lijkt geweldig, maar dat is niet zo, de werkelijkheid is anders.

Nou, voor het zover is gaat daar heel wat aan vooraf: Gras maaien, onkruid wieden, planten stekken en knippen, wilgen knotten, pony’s verzorgen en twee maal per jaar zo’n driehonderd meter veldesdoorn en haagbeuk snoeien. En dat allemaal naast het gewone reguliere werk.

Nu we het toch over snoeien hebben. Ik heb ook nog een blauwe en witte druivenplant. Het is nog niet zo eenvoudig om die planten goed te snoeien. Als je het goed wilt doen, dan moet je na het planten in het eerste jaar er alles afknippen tot er een lange verticale loot overblijft. Het tweede jaar de onderste zijtakken laten zitten, het derde jaar de volgende ranken , het vierde jaar de bovenste ranken. Na vijf jaar dragen de druiven pas echt goed en dan komen er veel en mooie druiven aan!

Er gaat dus nogal wat aan vooraf voordat mijn druivenplanten goed vrucht geven: vijf jaar  snoeien en goede verzorging.

Soms heb ik het idee dat het in mijn leven veel langer duurt dan die vijf jaren, voordat er genoeg aan mij gesnoeid is, maar mijn Heer is gelukkig geduldig. Heb jij ook soms het idee dat het snoeien maar niet ophoud? Als ik daar wel eens tegen opzie, dan  moet ik denken aan een lieve uitspraak van iemand die ik heel goed ken: “Komt goed”.

Peter