Ik werk als adviseur voor de bouw en mijn vrouw zegt wel eens dat mijn werk helemaal niet moeilijk is. De afgelopen acht jaar hoort ze geregeld over projecten en adviezen die bij klanten doe. En vaak krijg ik dan als reactie: maar dat is toch allemaal niet zo moeilijk? Het is toch gewoon logisch nadenken? Moet je daarvoor zoveel dagen voor helpen en begeleiden? Is dat niet gewoon allemaal gebakken lucht?

Nee, dat is het zeker niet. Het gaat namelijk om wezenlijke verandering in de manier van werken bij  aannemers, architecten en ingenieurs. En die verandering maakt het lastig. Veel mensen willen niet veranderen. Verandering kan eng zijn. Want wat gaat er allemaal gebeuren? Wat verwacht men dan van me? Kan ik dat wel? En daar komt de adviseur om de hoek: mensen meenemen aan de hand, stap voor stap naar de nieuwe situatie. Uitleggen wat er gaan gebeuren, vertellen welke competenties ze nodig hebben, en de mensen trainen en begeleiden. Zodat iedereen gedragen en gezien wordt. En we met z’n allen klaar zijn voor de volgende stap.

In 1675 schreef Charles Bunyan boek De Christenreis. Een boek over het leven van de hoofdpersoon die van de Stad Verderf reist naar De Hemelstad. En op heel veel punten in zijn leven moet hij keuzes maken: links of rechts? Meelopen of afslaan? Een voor mij erg herkenbare levenswandel. En een aanrader om te lezen! 

Ik zie een mooi verband tussen De Christenreis en mijn werk: Verandering, verbetering, vooruitgang. Het zijn drie woorden die misschien hetzelfde lijken, maar dat zeker niet zijn! Niet alle verandering is goed, en niet alle verbetering is vooruitgang. Ik probeer mezelf dan ook de vraag te stellen: wat is de juiste keuze? Gelukkig hebben we de Heilige Geest mogen ontvangen om ons te helpen de juiste keuze te maken. 

Groeten en veel leesplezier,

Gerrit.

PS: Het boek is hier te lezen: https://theologienet.nl/bestanden/bunyan-christenreis.pdf