people 2575664 1920Hier in het zuiden van het land krijgen de scholen dit jaar als laatste van Nederland zomervakantie.  Eindelijk vakantie, wat hebben we er toch naar uitgezien. Afgelopen twee jaar was het al afzien en nu komen we als laatste aan de beurt. Al twee jaar lang geen verre reizen en heel veel beperkingen door Covid. O ja, door die beperkingen werd de lucht wel schoner en kreeg het milieu een flinke boost. We hebben er een heleboel van geleerd dachten we. We zouden daardoor zelfs ons leven anders gaan inrichten, bewuster gaan leven, bewuster omgaan met het milieu, dachten we.

Nu kunnen we weer los, we zijn weer vrij, kunnen weer volop reizen. Daar wordt dan ook massaal gebruik van gemaakt. Wat is op vakantie gaan toch leuk. Er zijn weer gewoon normaal lange files. In de rij staan op Schiphol. Het is weer overvol.Tegenwoordig gaan we zelfs meerdere keren per jaar op vakantie. Er even helemaal tussenuit, het hoofd leegmaken. Het dagelijkse leven is zo druk, zo vol, dat het nodig is om wat vaker weg te gaan. Je even helemaal laten verwennen en daar past een ook een all inclusive vakantie bij, lekker niets doen en heel veel eten. Ik hoor zo vaak zeggen wanneer mensen uitgerust thuiskomen, dat het maar enkele dagen duurt voordat het dagelijkse leven hen weer helemaal opslokt; de drukte van de dag, een volle agenda en ga zo maar door.   

Nog niet zo lang geleden las ik een artikel van een psycholoog die een veel betere oplossing had om goed om te gaan met de vakantie, om goed uit te rusten. Hij stelde voor om in de vakantie keihard te gaan werken aan jezelf, je gedrag en je leefstijl, zodat wanneer de vakantie voorbij is, je niet opnieuw meegesleurd wordt door deze hectische samenleving.

Als ik dat zo lees, moet ik denken aan een tekst uit de bijbel die dat tweeduizend jaar geleden ook al aangaf: ”wordt hervormd door de vernieuwing van uw denken”. Niet met de meute meedoen, maar omdenken dus. Dat werkt volgens mij beter dan hoppen van de ene naar de andere vakantie en tussen de vakanties in overleven.

Peter