Laatst volgde ik ergens een training. Aan het begin van zo’n dag is er vaak eerst een voorstelrondje. De cursusleider vroeg om daarin ook je levensmotto te delen. Een van de cursisten antwoordde: “ik wil elke dag het maximale uit het leven halen.” Elke keer als ik iemand dat hoor zeggen, word ik aan het denken gezet.

Ik vraag me dan af, waar komt dat verlangen vandaan? Stel nu dat ík het maximale uit het leven wil halen, wat zouden mijn drijfveren en mijn keuzes zijn?

Om te beginnen: ik voel me opgejaagd door de wereld om me heen, met economische wetten die zeggen dat stilstand geen optie is en altijd groei vereisen. Om hierin mee te gaan moet ik dus ook steeds streven naar groei en ontwikkeling. Ook financieel wil ik dan het onderste uit de kan halen. Dat betekent koopjes jagen, afdingen en besparen. En dan is er nog mijn beperkte tijd. Die moet ik zo optimaal mogelijk gebruiken. Dus een luisterboek aan tijdens het schoonmaken, een taalcursus tijdens het autorijden en ik moet die cursus snellezen gaan volgen.

Eigenlijk komt het er op neer dat ik, bij elke keuze die ik maak, moet nagaan of dit voor mij de optimale keuze is. Voor mij ja, want als ík het maximale uit het leven wil halen, heeft dat vaak tot gevolg dat een ander genoegen moet nemen met minder. Voorbeelden: het voer voor mijn huisdieren bestellen bij Amazon. Mijn geld verdwijnt in de zak van de rijkste man ter wereld, mileubelastende bestelbusjes moeten gaan rijden en de lokale dierenwinkel loopt omzet mis. Of: ik heb een paar uur over in de week en kies er niet voor om die in te zetten voor vrijwilligerswerk, maar om die te besteden aan een cursus time-management.

Wat een keuzestress! Ik neem me voor om bij elke keuze niet het maximale voor mijzelf te zoeken, maar wat mij het beste lijkt voor mijzelf én de wereld om mij heen. Vermindert dat de keuzestress? Nee. Maakt het de wereld een klein beetje mooier? Ik hoop het. Hoe dan ook, als ik dan toch weer eens gekozen heb om een training te volgen, weet ik al wat ik tijdens het voorstelrondje ga zeggen.

Klaas