Het is al heel lang geleden, maar ik kan me nog herinneren , toen ik nog een peutertje was, dar we thuis twee geiten hadden. Nee, niet voor de hobby, maar voor de geitenmelk. Mijn ouders dronken koffie met suiker en een flinke scheut opgewarmde geitenmelk erbij. Geitenmelk was in die tijd de goedkoopste melk zo vers uit de stal. Die melk had ook een bijzonder geurtje, ik vond het maar vies. Het heeft veel indruk op me gemaakt. Ik vindt geitenkaas nog steeds niet te eten. Enkele jaren later werd de geitenmelk vervangen door koeienmelk van de plaatselijke melkboer. 

Vele jaren later, na mijn vooropleiding schipper in Rotterdam, ben ik gaan varen. Het werd een tanker op de binnenvaart. Twee weken hard werken en dan een week met verlof. Dat was het ritme van deze baan. Het waren lange werkdagen en zelfs ook hele nachten doorwerken. Om goed wakker te blijven dronken we sterke zwarte koffie. Met de laatste pot die in de avond werd gezet , deden we de gehele nacht. De koffie werd steeds bitterder naarmate de nacht vorderde. Je bleef er in ieder geval goed wakker van. Ik heb dit goedje zeker drie jaar regelmatig gedronken. De koffie werd gedurende de nacht zo vies ,dat ik na die drie jaar zeker twintig jaar geen koffie meer heb gedronken. Mijn maag kon er niet meer tegen. Uiteindelijk heb ik toch weer langzaam leren koffie drinken en gelukkig smaakt het me nu stukken beter. Wist je dat in Nederland heel veel koffie gedronken wordt? Gemiddeld ongeveer 4.4 kop per persoon per dag.                                                                                                                     

Ook nu heeft koffie bijsmaak. Ik ben eens gaan zoeken op internet waar onze heerlijke koffie vandaan komt. Dat was even schrikken. Na wat zoeken kwam ik erachter dat er maar liefst 23.000.000 kleine koffieboeren zijn. Ze vertegenwoordigen 80% van alle koffieproductie wereldwijd. De meeste koffieboeren werken met het hele gezin en hebben een inkomen onder de armoedegrens. 

Nu hebben we het alleen nog maar over onze koffie gehad. Er zijn nog veel meer producten die onder slechte omstandigheden geproduceerd worden om ons in het westen te pleasen. Wat bestaat er toch een heleboel moderne slavernij. Soms denk ik: Zou ik de bijbel wel goed begrepen hebben? Ben ik me wel bewust wat er met recht en onrecht bedoeld wordt in de bijbel?

Peter