De meeste goede voornemens zijn nu al weer verbroken. We zijn ook zo ontzettend streng voor onszelf. Dat is ook niet vol te houden, toch? Maar toch breekt voor ons gezin een nieuwe fase aan. De fase van …….. (tromgeroffel) …. de open dagen van de middelbare scholen. Jazeker! Onze jongste zit alweer in groep 7. En dan wordt sterk geadviseerd om vast te gaan oriënteren en kijken bij verschillende scholen. Het voorlopig schooladvies is ook al binnen. Dus we weten welke richting we op kunnen kijken.

Inmiddels zijn twee scholen bezocht. Een beetje met hetzelfde onderwijssysteem. Leuk proefjes doen bij science, smoothie maken bij bio of een preparaat onder de microscoop bekijken. Lekker springen en rennen bij de gym en Kahoot! quiz bij Duits en Engels. Noem maar op. Bijna niks is te gek. Iedereen presenteert zich op zijn best. De leerlingen zijn vrolijk en opgewekt en doen ontzettend hun best om de beste rondleiding te geven. Docenten hebben niets anders dan lovende woorden. En misschien krijg je de directeur ook nog even te zien of spreken.

Ik vind het eigenlijk helemaal leuk. Ik geniet altijd wel van deze open dagen. Het komt een beetje in de richting van het dagelijks leven op school, maar dan op hun paasbest. Alsof het er doordeweeks op een gewone schooldag ook zo uit ziet 😊. Niet helemaal denk ik. Dan moet je soms ook gewoon uit een boek leren. Of heb je echt niet elke week een leuk practicum bij scheikunde.

Zo is het ook een beetje in ons dagelijks leven. Wij presenteren ons vaak op ons paasbest. Alsof wij zelf een open dag zijn. Maar als je zo spontaan langs komt, zie je dat het er ook anders aan toe kan gaan. Dan zijn we een keertje chagrijnig, of hebben we het huis echt niet schoon en netjes. Of eten we geen driegangen menu, maar simpel een broodje ei. En weet je? Dat is ook gewoon helemaal prima. Niemand houdt het vol om continu op z’n paasbest te zijn. En dat vind ik dan ook weer mooi. Je mag gewoon lekker jezelf zijn. Zo weet ook een brugpieper na een paar weken hoe het echt werkt op school. En dan zijn de perfecte plaatjes snel verdwenen.

En dat is heerlijk, het echte leven. Ik hou ervan.

Groet,
Josje