Zie jij er ook zo naar uit? Vakantie! Even uit het keurslijf van elke dag, geen verplichtingen,  geen vast patroon. Gewoon even helemaal anders. Weet je, de afgelopen vijfentwintig jaar heb ik eigenlijk helemaal geen zomervakantie gehad. De kwekerij met allemaal kleine jonge plantjes vroeg  gedurende de zomermaanden dagelijks alle aandacht. En wat denk je van onze pony’s met veulentjes? Die vragen ook om dagelijkse verzorging. Om heel eerlijk te zijn, vond ik het soms niet leuk om in Bruchem achter te blijven, met name  als ik die prachtige  verhalen hoorde van mensen die er helemaal tussenuit gingen naar prachtige oorden. Wij hebben geen verhalen over witte stranden met palmbomen, hoge bergen, andere culturen en bijzonder eten.

Nu ik recent  gestopt ben met de kwekerij en terug kijk op die periode, moet ik achteraf  zeggen dat ik toch weinig gemist heb. Eigenlijk breekt er nu voor ons een nieuwe tijd aan, er gaat een nieuwe wereld  voor ons open. Vanaf nu kunnen we doen wat we maar willen. Time is on our site, en wanneer we maar willen. Je kunt het geloven of niet, maar er is helemaal geen drang meer om te gaan reizen. We waren al die jaren dat vakantie nauwelijks mogelijk was, best tevreden met ons lot.                                                                                                         

Sara van der Toorn zei het zo treffend zondag 7 mei: Zorg voor Shalom (vrede en rust) in je dagelijks leven ondanks de omstandigheden waarin je verkeert. Ik realiseerde me na deze woorden van haar dat de meeste mensen op deze wereld helemaal niet kunnen ontsnappen aan de omstandigheden waarin ze verkeren middels een vakantie. Je zou maar in de sloppenwijken van Nairobi geboren zijn, of in Calcutta of in Myanmar. Als je deze zomer toch op vakantie gaat, denk dan ook eens deze mensen die moeten overleven met de omstandigheden waarin ze verkeren en echt niet even kunnen ontsnappen uit hun situatie.   

Nu nog iets. Lokaal of regionaal kun je ook vakantie vieren en genieten van de prachtige natuur. Het draagt ook nog eens bij aan goed rentmeesterschap over Gods schepping. Wil je er toch even tussenuit? Je kunt me altijd vragen om even te gaan varen met mijn bootje op de Maas. O ja, vergeet de zwemvesten niet als je niet kunt zwemmen. 

Peter