De zomervakantie is inmiddels in volle gang. Een periode van uitrusten, genieten van gezin, familie, een andere omgeving en soms ook een periode van bezinning. Hoe is het afgelopen half jaar verlopen? Wat zou beter of anders kunnen?


Vanaf eind mei zijn mijn man en ik pleegouders van twee Eritrese jongens. Zij leren ons met een Eritrese bril naar onze spullen en gewoontes te kijken. Voor hen zijn dingen die voor ons normaal zijn, zoals je autogordel omdoen, je tandenpoetsen en bekers op z'n kop in de vaatwasser zetten, niet normaal. Ons ritme van ontbijt, lunch, avondeten rond vaste tijdens is hen vreemd. Verder verbazen ze zich over alle 'machines' in Nederland. Een machine voor je was, voor het gras en zelfs voor je tanden...

Door met hun blik naar onze 'normale' dingen te kijken, worden wij uitgedaagd om eens kritisch naar onszelf en bijvoorbeeld onze gebruiken te kijken. Is dat wat wij belangrijk vinden, wel echt zo belangrijk? En moeten ze alles op de Nederlandse manier doen of is een andere manier ook goed?

Wanneer je tijdens je vakantie nadenkt over je werk, je gezin of je plek in de kerk, probeer dan ook eens met die andere bril te kijken. Is wat jij normaal vindt wel echt zo normaal? Moet het echt op die ene manier? Wat zou er gebeuren als je het eens anders aan zou pakken? Laat je verrassen door de inzichten die het je oplevert!

En mocht je nu tot de conclusie komen dat je nog wel wat ruimte over hebt in je agenda...
Denk dan eens aan pleegzorg via bijvoorbeeld Entrea Lindenhout of meld je aan als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland!

Gastcolumnnist M.