Marloes heeft dit jaar de basisschool afgerond en mag nu naar het voortgezet onderwijs.  Marloes is een slimme meid en mag na de vakantie daarom zelfs naar het VWO. Marloes is niet alleen intelligent, maar ook nog eens een denker. Iemand die bewust bezig is met wat er zich in deze wereld allemaal afspeelt. “Hoi paps en mams, waarom gaan volwassen mensen excuses maken over het slavernij verleden van ons land en onze voorouders? We doen nu toch precies hetzelfde? We consumeren nu al zoveel waardoor  kinderen en mensen in andere landen worden uitgebuit om onze levensstijl in stand te houden? En hoe komt het dat er een grote klimaatcrisis dreigt? Hebben jullie, opa en oma zo’n aanslag op de aarde gedaan, dat we nu in de problemen komen? Waarom wordt er nog zo weinig aan gedaan en leven we gewoon door alsof er niets aan de hand is? Op de zondagschool heb ik  geleerd dat God de aarde aan de mensen heeft toevertrouwd om ervoor te zorgen. Waarom hebben jullie zo weinig gedaan met deze opdracht?”

Eigenlijk moeten we ons diep schamen, dat kinderen zoals Marloes zulke vragen stellen. Op een of andere manier raakt het ons amper. De mensheid gaat gewoon door op de ingeslagen weg. We hebben te maken met welvaartziektes, vervuiling, met grote veranderingen en we kijken erna. Het heeft  een overeenkomst  met het verhaal van de Titanic. Gebouwd om nooit te kunnen zinken, op een ijsberg gevaren, de romp open gereten……. en de band aan boord speelde gewoon door ( alsof het allemaal wel meeviel).

We lijden aan plagen en vormen van onrecht die we zelf veroorzaakt hebben. Eigenlijk is dit helemaal geen vrolijke column. Het is helaas wel de realiteit waarin we leven. Als ik dit allemaal overdenk, begrijp ik steeds beter het onderwijs van Jezus. Hij waarschuwt voor macht, rijkdom en materie en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Jezus richt zich op het Koninkrijk van de Hemel. Hij prijst de eigenschappen van de mensen die daar mee bezig zijn. Voorbeeld? Zomaar een paar woorden uit Zijn onderwijs: Zalig de zachtmoedigen, zalig die hongeren naar gerechtigheid, zalig de vredestichters, zalig de barmhartigen, zalig de reinen van hart. 

Peter