Afgelopen zondag ging het in de zondagsschool over keuzes maken. Ruth en Orpa moesten de keuze maken of ze meegingen met Naomi of toch in hun eigen land zouden blijven. Gerdien had tijdens het kindermoment op het podium ook verschillende (moeilijke) keuzes voor de gemeenteleden. Hoe vond jij het om te kiezen? Heb je het niet gezien, kijk dan zeker de dienst van 4 februari even terug. Gerdien deed het heel erg leuk.

De afgelopen weken stond ook bij ons thuis in het teken van keuzes maken. Ons kind zit in de tweede van het VMBO en van de ene op de andere dag kregen wij te horen dat de school volledig zal sluiten na de zomervakantie. Dat was vervelend nieuws zeg! Hij heeft het juist zo naar zijn zin op school. Waar moet hij nu heen dan? En onze andere zoon zit in groep 8. Dus wij zijn naar alle open dagen geweest van de verschillende scholen in de buurt. Wat past dan bij jou? Waar liggen je interesses? Welke school heeft een leuke sfeer? Zijn de docenten ook een beetje chill? Nemen de scholen eigenlijk wel leerlingen aan die niet in de eerste starten, maar als zijinstromers binnenkomen? Veel vragen en weinig antwoorden. Ook bij andere ouders en kinderen was er veel onrust en keuzestress.

Vorige week hebben we onze top 3 door moeten geven. Op basis van de top drie gingen ze kijken om zo veel mogelijk leerlingen op de gewenste scholen te plaatsen. Onze eerste en tweede keuze van scholen vielen al af, want de scholen hadden al aangegeven dat ze geen zijinstromers zullen aannemen. Dus het had geen zin om die op de lijst te zetten. Dan maar onze derde keuze op de eerste plaats. En hopen dat er dan daar plek zou zijn. Want de kans dat je naar een andere school moest gaan was toch wel groot. Via een loting met notaris werd door de huidige school bepaald waar je een plek zou hebben volgend jaar. Daar kun je dan naar toe. Verder heb je weinig te kiezen. Gelukkig hebben we zojuist te horen gekregen dat hij terecht kan bij zijn eerste keuze op de lijst! Wat een opluchting.

Het kiezen van een school is nog niet eens zo’n grote keuze in het leven. Het onderwijs op alle Nederlandse scholen is gemiddeld genomen gewoon goed en overal krijg je een diploma als je voldoende cijfers haalt. Dit staat in het niets bij de keuze van Ruth en Orpa. Stad en land achter laten om de God van Naomi te willen volgen. Wat zou jouw keuze zijn?

Groet,

Josje.