Vandaag heb ik 20 jaar verkering met mijn geliefde. 20 jaar lief en leed gedeeld. 20 jaar samen. Ik hoor in mijn omgeving wel eens dat een huwelijk of relatie hard werken is. En soms is dat ook zo, maar voor mij geldt dat de afgelopen 20 jaar voorbij gevlogen zijn. We hebben veel meegemaakt. Veel mooie dingen, veel uitdagingen. Maar bovenal een groeiende liefde voor elkaar.

Aan het begin van ons huwelijk kreeg ik een tip mee: Bij problemen is het nooit jij tegen je partner, maar jullie samen tegen het probleem. En dat was een heel waardevolle tip. Want zoals bij iedereen gebeuren er dingen waar je niet blij van wordt. De ene wat intenser dan de ander.Maar als je dan samen gaat kijken hoe je een probleem kunt aanpakken. Dan komt het probleem nooit tussen jullie in te staan.

En ander iets wat we samen hebben afgesproken is: We doen niet aan hints! Als je iets wilt (of juist niet), zeg het dan. Ga er niet klakkeloos vanuit dat de ander kan ruiken wat je bedoelt. Ook dat heeft veel ruzies en onbegrip voorkomen. Je weet namelijk waar je aan toe bent. 

En een derde punt wat we hebben afgesproken is dat toen we kinderen kregen: eerste antwoord telt! Dus als er gevraagd wordt om te mogen gamen. En de eerste ouder zegt nee, dat dan de andere ouder hetzelfde antwoord geeft. Al ben je het er misschien niet mee eens. Maar dan bespreek je dan samen zonder de kinderen erbij. Zo kun je nooit tegen elkaar uitgespeeld worden.

Uiteraard zijn er meer dingen die we op een bepaalde manier doen die bij ons past, maar deze drie pijlers in onze relatie hebben ervoor gezorgd dat “columnist Lotje” en ik al 20 jaar samen gelukkig zijn. En wie ons een beetje kent, weet dat we geen rustig huishouden hebben. Mijn verliefdheid voor haar is gegroeid en verdiept naar een diepe intense liefde. 

Liefste, ik hou van je!

Groet,

Gerrit.