Omenortje past een weekje op, op het huis en de dieren van een gezin waarvan Pa en Ma beiden werken.

Hij vind in de koelkast nog een achtergebleven plastic bakje met wat verlepte groeten (sla), bereid met wat kippenvlees.

Omenortje had net de preek, van 4 mei, van KlaasJan Dijkema gehoord, over het opgebruiken van de aarde. 

(Omenortje keek op YouTube natuurlijk, want hij was niet thuis en paste op de dieren).

Indachtig  de preek vroeg hij zich af hoe de sla in het bakje komt. En dacht daar eens over na, wel nu:

1) De groente wordt  geplant door grote machines en dan weer geoogst met grote machines op een akker, een akker die vooraf geploegd is door grote 5-scharige ploegen, door 100 pk traktoren getrokken.

2) De kippen worden in gigantische ge-airconditioneerde schuren opgekweekt. Met machinale voedermachines. Het voer wordt ook weer met vrachtwagens aangevoerd. Het voer komt van de maïsvelden, die geploegd worden met dezelfde traktoren met 5-scharige ploegen.

Het oogsten gaat met grote maïs-kneuzers van minimaal 65 pk en de maïs wordt met auto’s en schepen vervoerd naar de meelfabrieken. Vandaar gaat het gereed product weer met vrachtwagens naar de kippenboer. Die voert de kippen natuurlijk weer machinaal. De kippen worden nachts geraapt en opgehaald door vrachtwagens, die de kippen naar de slachterijen brengen.

De slachterijen verwerken de kippen weer machinaal. en worden met de heftruck naar de koeling gebracht,

naar de koelcel , gekoeld met energie slurpende koelcompressoren.

Vandaar weer met vrachtwagens naar het verpakkingscentrum om in plastic bakjes te worden verpakt.

3) Dan de plastic bak zelf, gemaakt uit aardolie. Aardolie, gezocht met gigantische boormachines.

Is aardolie gevonden dan wordt  het op-gepomt door zware machines.

Naar de haven getransporteerd, in zeetankers gepompt en naar de raffinaderij in Rotterdam gebracht.

Daar tot plastic omgevormd en naar de bakjesfabriek gebracht.

De bakjes gaan met vrachtwagens naar het verpakkingscentrum.

Aan de lopende band gevuld met slablaadjes en kip.

Dan naar de koelcel , gekoeld met energie slurpende compressoren.

Dan met de vrachtwagen naar de AH, Jumbo, Dirk en Hoogvliet.

Met de heftruck gelost dan naar de gekoelde schappen.

Waar de werkende huisvrouw ze er uithaalt en in haar Volkswagen legt.

Thuisgekomen, het eten in de magnetron opwarmt en met manlief en kroost de maaltijd gezellig nuttigt.

Omenortje dacht toen aan zijn jonge jaren:

Moeder ging in de tuin een krop sla snijden, sloeg die door het water.

Pa haalde een kip uit het hok, slachtte die en die ging de pan in.

En alles werd genuttigd door Vader, Moeder en 4 kinderen, gezellig gezeten rondom de tafel in de keukenEen korte procestijd zonder veel energie kosten.

Hoe zijn wij nu zover gekomen  ??

Is dit de manier om met God’s schepping en Zijn gegeven mogelijkheden om te gaan ??

Omenortje