Afgelopen zomervakantie hebben wij met ons gezin in Kenia het project van Hellen Wafula bezocht. Ze helpt kinderen die in moeilijke omstandigheden leven in de sloppenwijk Mathare in Nairobi.

We hebben haar ontmoet toen ze iets vertelde over haar project in een andere gemeente in Nederland, ze was daar samen met Piet Prinse. Tijdens een zondagsdienst in jullie gemeente heb ik al iets kunnen delen, tijdens een live verbinding vanuit Kenia. Fijn dat dit mogelijk was. Hieronder volgt een korte impressie van ons bezoek aan het project.

We zijn 4 weken in Kenia geweest, en diverse projecten bezocht en meegeholpen bij het project van Hellen. Samen met onze dochters hebben we meegeholpen met het uitdelen van eten en drinken aan de kinderen in de sloppenwijk. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel kinderen geholpen worden via het project van Hellen, meer dan 200 kinderen kwamen langs, en nog een aantal kinderen die niet bij het project hoorden liepen er ook bij. We zagen dat de projectkinderen hun eten ook deelden met de andere kinderen. De kinderen die in het project zitten komen uit de meest lastige situaties. We hebben samen met Hellen verschillende rondes door de sloppenwijk gemaakt en diverse mensen in hun golfplaten hutjes bezocht. We raakten onder de indruk van de slechte omstandigheden waar de mensen onder leven, een open riool, geen stromend water of toilet en het leven speelt zich af in een enkele kamer met soms 5 tot 8 personen.

Bijzonder om te zien hoe het project van Hellen bijdraagt door de kinderen eten te geven, maar ook onderwijs en sociale vaardigheden aan te leren, zodat ze hun talenten kunnen ontwikkelen en uit de spiraal van armoede kunnen breken. Hellen doet dit vanuit haar geloof in God en de overtuiging dat ze de liefde van Jezus wil laten zien aan de mensen in Mathare.

Ook volwassenen leren bij Hellen vaardigheden aan, door onder andere kleding te maken. We hebben diverse mensen ontmoet die hun winkeltje hadden in Mathare en die op die manier nu toch wat inkomsten hebben. Daarnaast hebben we nog gediend in de kerk op het terrein door te spreken in de zondagsdienst en te bidden voor de mensen. Het was een bijzondere en opbouwende tijd en we hebben het plan om zeker nog eens terug te gaan.

Alfons Tanis

FB IMG 1694634268715

Koorproject! Doe je mee?

 

Op kerstavond (24 december) organiseren we een avond met zang en verhaal. Hiervoor zijn we op zoek naar zangers en zangeressen (sopraan, alt, tenor en bas).

We willen samen traditionele en nieuwe kerstnummers in studeren. Een aantal Engelse nummers, maar voornamelijk Nederlands.

We oefenen wekelijks 2 nummers in. Hiervoor krijg je audio-bestanden van tevoren aangeleverd, zodat je van tevoren thuis kan oefenen. Op de oefenavonden repeteren we samen, maar ook in je eigen zangpartij.

We hebben 12 oefenavonden op de maandagen. De aftrap is 25 september as.

Je bent welkom om mee te zingen in het koor. Juist ook mensen die op dit moment geen onderdeel zijn van het muziekteam. Wel is het belangrijk dat je affiniteit hebt met samen zingen en dat je toon kan houden.

Dus word je hier enthousiast van, geef je op via dit formulier. Aanmelden kan tot 18 september.

En als je nou denkt: prachtig project, maar zingen is niet mijn talent... We zoeken nog mensen voor de praktische ondersteuning van de avonden of kerstavond zelf.

En heb je een ander talent wat ingezet kan worden, laat het ook weten. Wie weet waar het toe leidt!

Groetjes van Noa en Loreen

 

Oefenavonden

25 september 2, 9, 16, 23, 30 oktober 6, 13, 20, 27 november, 4, 11 december 18 december generale repetitie.

Arise Hellen Wafula CBO Mathare - Nairobi - Kenia


Hellen Wafula is een Keniaanse vrouw. Ze is professioneel boxer en gebruikt haar sport en passie om de kinderen in de sloppenwijk waar ze woont te helpen. 

In de sloppenwijk Mathare is de Christelijke Kerk: Kenya Assemblies of God, actief. Op het terrein van deze gemeenschap is een kerkgebouw, school, bibliotheek en keuken. Alles is vrij klein en eenvoudig. Hellen werkt hier als vrijwilliger. 

Iedere zaterdag komen er bijna 200 kinderen van 4-23 jaar uit de sloppenwijken voor sport- en spel activiteiten. Met voetbal, cricket, schaken, rugby, maar ook met zang- en dans (Mathare Got Talent) wordt de kinderen en jongeren een afwisselend programma geboden. Ze krijgen dan ook een voedzame maaltijd die Hellen samen met andere vrijwilligers verzorgt.

 

Kansen bieden aan kinderen die weinig kansen hebben

Ze verstrekt maandverband aan de meisjes die dat nodig hebben. Dit zou anders ook een reden zijn voor de meisjes om niet naar school te kunnen. Het is een éénvoudige manier om hulp te bieden, maar voor de gezinnen zelf niet te betalen. 

De omstandigheden in de sloppenwijken zijn zeer primitief. Hierbij moet u denken aan open riool, golfplaten huisjes en onbetrouwbare energievoorziening. Met hulp uit Nederland is het gelukt om drinkwaterleiding naar het terrein (compound) aan te leggen. Nu is men niet meer afhankelijk van duur drinkwater uit een tappunt.

Tijdens haar eerste bezoek in Nederland om presentaties te geven en geld in te zamelen voor haar project. leerde Hellen Piet Prinse uit Zaltbommel kennen.Bij Jenny Zondag vond Hellen die eerste keer een fijn logeeradres. Inmiddels zijn beiden zelf al diverse malen bij het project op bezoek geweest. Piet regelde de plaatsing van enkele watertanks op het terrein en zorgde dat er stromend water kwam. Jenny zette zich met succes in voor het oprichten van een naaiatelier waar volwassenen inmiddels kleding, tassen en wasbare maandverband maken.

In de bibliotheek op het terrein is lees- en Iesmateriaal aanwezig. De kinderen hebben thuis geen ruimte om rustig te kunnen studeren. Hellen leert de tieners vaardigheden die ze in het dagelijks leven nodig hebben. Zoals hoe je met elkaar om moet gaan, de voor- en nadelen van sociale media en regels voor hygiëne. Maar ook leert ze hen ontdekken waar hun kracht en ambities liggen. Veel kinderen missen één of beide ouders. Ze zien alleen voorbeelden van werken in het criminele circuit of prostitutie om geld te verdienen. Hellen motiveert hen om andere wegen in te slaan en biedt alternatieven.

Afgelopen jaar is de sloppenwijk waar Hellen woont en werkt al 2 keer getroffen door een grote brand. Mensen die al weinig tot niets hadden, werden nu van hun laatste bezittingen beroofd door het vuur. Inmiddels probeert Hellen de mensen te helpen daar waar zij het kan. Door o.a. een collecte uit onze kerk heeft ze weer nieuwe dekens en matrassen kunnen kopen, zodat de mensen weer een goede nachtrust kunnen hebben om iedere dag weer het leven in Mathara op te kunnen gaan bouwen. Hellen is erg blij voor alle hulp die ze krijgt van ‘de kerk met passie’ en wil iedereen bedanken voor de ondersteuning in geld en gebed. laten wij schouder aan schouder gaan staan met onze broers en zussen in Kenia.  

 

Info over de stichting van Hellen:

Sinds 2019 heeft Hellen haar eigen door de Keniaans overheid officieel erkende Community Based Organization. 

Hellen vraagt in Nederland aandacht en steun voor haar werk in de sloppenwijken. Ze vertelt graag over haar passie en haar kinderen. Hellen heeft veel beeldmateriaal om haar verhaal te ondersteunen.

Contactpersoon in Nederland:
Piet Prinse
mobiel: 06-295 21 369
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Arise Hellen Wafula 

‘Israël, een zegen voor de mensheid!? Wat merken wij daarvan?’

Op donderdag 11 mei 2023 is er in Zaltbommel een studiebijeenkomst met spreker ds. Kees van Velzen namens Christenen voor Israël. Het onderwerp van deze bijeenkomst is: Israël, een zegen voor de mensheid!? Wat merken wij daarvan?. De bijeenkomst vindt plaats in Pand 9 , Van Heemstraweg West 9, 5301 PA Zaltbommel. Aanvang om 20:00 uur, toegang is gratis. Er is verkoop van producten uit Israël.

Thema

"Het is het verlangen van de Almachtige God, de mensheid te zegenen. Ook nadat in het paradijs er zoveel mis ging en de dood zijn intrede deed. Hoe wil God de mensheid zegenen? Daar heeft Hij een bijzonder kanaal voor gekozen en dat kanaal is Israël en het Joodse volk. Deze avond gaan we zien hoe dit plan van God nog altijd de geschiedenis van de mensheid bepaalt en wat onze rol daar bij is"

Achtergrond spreker

Ds. Van Velzen werkte bij de Evangelische Omroep jarenlang als hoofd van de afdeling Nazorg en was betrokken bij de Nederland Zingt-avonden. Zijn persoonlijke bediening is onderwijs en coaching. Zijn talenten daarvoor kon hij eerder benutten als voorganger in Antwerpen, Lelystad en Huizen. Hij is tevens voorzitter van BEZ/Onze Hoop. Van Velzen: “De tijd waarin we leven is uitermate spannend, christenvervolging is er als nooit te voren. Antisemitisme is bezig aan een verschrikkelijke comeback. Profetieën worden voor onze ogen vervuld. De tijd is vergevorderd.”