Janeth

 

Janeth onze eerste vraag is, als je ons iets over jezelf kunt vertellen, wie is Janeth?

Mijn naam is Janeth Mendoza, ik ben 34 jaar oud. Ik kom uit Bolivia en ik woon in de stad Cochabamba. Ik woon bij mijn ouders, mijn jongere zus en mijn neefje. Ik heb twee broers die ouder zijn dan ik en ik heb ook twee zussen. Ik heb onderwijswetenschappen gestudeerd, nu help ik als vrijwilliger op een kleine school. Ik werd als kind gesponsord in het Compassion programma. Hierna heb ik ook via een Compassion programma kunnen studeren aan de universiteit in Cochabamba en ben daar acht jaar geleden afgestudeerd in Pedagogiek.

Janeth, je weet dat we je bezocht hebben in 2018, en een van de dingen die we je hebben geadviseerd was om minder te gaan doen ... Je doet nog steeds veel, dus de tweede vraag is of je ons kunt vertellen hoe een gemiddelde week eruit ziet, wat doe je in een normale week?

Mijn normale week is elke ochtend les geven op een school, de school is op een zeer arme plek in mijn stad, ik heb 26 leerlingen van 4 tot 9 jaar oud, sommigen van hen hebben leerproblemen letters van het alfabet kunnen ze niet herkennen omdat sommigen niet eerder naar school zijn geweest, omdat de ouders dat niet kunnen betalen. Tijdens de middag neem ik de tijd om de les van de volgende dag voor te bereiden, dit kost veel tijd, omdat ik op  verschillende niveaus moet voorbereiden: voorschool, kleuterschool, eerste en tweede leerjaar, etc.

Het belangrijkste onderwerp dat ik onderwijs, is de Bijbel, het evangelie, Jezus.

Op openbare scholen mogen de leerkrachten dit niet onderwijzen, omdat de regering wil dat scholen meer over moederaarde en andere goden onderwijzen. Het is dus belangrijk dat kinderen weten wie de ware God is.

Wanneer ik tijdens de week wat vrije tijd heb, vooral op vrijdag, wordt ik vaak uitgenodigd om workshops te geven over het voorkomen van seksueel en fysiek misbruik, soms bij Compassion, soms ook in plaatselijke kerken, maar vooral via vrienden op diverse scholen. Deze workshops zijn voor studenten van sommige scholen in mijn stad, mijn vrienden helpen ook vrouwen die het slachtoffer zijn van misbruik, dus ik probeer altijd te helpen bij deze belangrijke activiteiten

Janeth, de derde vraag is of je ons kunt vertellen, waarom je als vrijwilliger met kinderen werkt, wat is je motivatie om al dit vrijwilligerswerk te doen?

Ik ben een vrijwilliger omdat de Bijbel ons erover leert, om te helpen, bidden en voor arme mensen te zorgen. Wanneer ik soms de gezinnen van mijn leerlingen bezoek en zij hulp ontvangen of het evangelie horen, voelen ze zich erg gelukkig omdat ze met hoop en geloof tot leven komen.

Ik help ook graag kinderen op verschillende gebieden. Hun ouders werken de hele dag en vaak zijn de kinderen alleen thuis en kan heel gevaarlijk zijn. Dit herinnert me vaak aan toen ik een kind was. Mijn ouders werkten de hele dag en mijn oom zorgde voor me, helaas werd ik psychologisch en fysiek misbruikt, jaren lang vertelde hij me dat ik waardeloos was, dat ik dingen niet kon doen. Door die negatieve gedachte faalde ik twee keer in de tweede klas. Gelukkig kreeg ik veel hulp in het project van Compassion en zij gaven me veel liefde en aandacht.

God gebruikt elke slechte ervaring om andere mensen te zegenen en ik dank God voor deze problemen die ik had toen ik een kind was, omdat ik vrouwen en kinderen nu kan helpen met mijn ervaring.

Helaas is Cochabamba de derde stad in Bolivia met de hoogste gevallen van geweld tegen vrouwen en kinderen. In dit jaar zijn er al 86 vrouwen gedood door fysiek en seksueel misbruik en 25 kinderen gedood door seksueel geweld en de agressors in beide gevallen zijn mensen die heel dicht bij het gezin staan, zoals vaders, ooms, neven en nichten. dus ik werk hard om deze kinderen te helpen niet door dezelfde problemen heen te gaan, ik geef ze een veilige plek op school en ik geef ze veel liefde en genegenheid.

Janeth, Ik weet hoeveel het voor jou betekent om te weten dat God van je houdt en om zijn kind te zijn. We vragen ons af, is het gemakkelijk om met kinderen en ouders over het evangelie te praten, over het goede nieuws?

In Bolivia is het heel gemakkelijk om over het evangelie te praten, vooral arme gezinnen staan ​​open om het evangelie te leren, arme gezinnen hebben veel problemen, ze lijden en er is veel gebrek, maar wanneer ze Jezus leren kennen, beginnen ze te leven met hoop, geloof en vooral zij hebben een grote passie en verlangen om op Jezus te wachten. Als ik de lokale kerkjes bezoek, gaan de liedjes die ze zingen daarover, Jezus komt snel, Jezus komt snel en ze dansen. Het is bijzonder om dat te zien. Ze leren me om elke dag hetzelfde verlangen te hebben om Jezus snel te zien.

Ik nodig jullie ook uit om ook elke dag te leven met dezelfde passie en het verlangen om Jezus snel te zien.

Janeth, kun je ons vertellen wat onze financiële hulp en de relatie met de mensen van deze kerk betekent voor jou en de mensen die je helpt !?

De belangrijkste verandering is dat kinderen en gezinnen Jezus leren kennen en in Hem geloven. Dat is de beste verandering omdat het gaat om het eeuwige leven.

Ook hebben de studenten meer vertrouwen in zichzelf. Ik heb veel geholpen in het karakter van kinderen door affectie en liefde. Ook overwinnen sommige kinderen hun leerproblemen.

Voor mij is de verandering, dat ik meer dingen kan doen en meer mensen kan helpen.

In mijn laatste werk bijvoorbeeld, was het enige dat ik deed het evangelie delen, ik had geen tijd om voor mijn vader te zorgen of andere dingen te doen, maar nu kan ik ook het evangelie delen, kinderen en gezinnen praktisch helpen en tijd nemen voor ons gezin, Jezus leert ons in de Bijbel dat deze dingen belangrijk zijn. Mijn vader is erg ziek en lijdt bij momenten erg veel pijn. Soms stop ik mijn activiteiten voor de week omdat de tijd met mijn vader kort is en ik wil helpen en tijd met hem doorbrengen.

Wanneer je Jezus volgt en je bent gehoorzaam aan de Bijbel, is de weg niet eenvoudig. Ik heb ook problemen, behoeften, zorgen. Wanneer ik mijn persoonlijke tijd met God heb, huil ik, omdat de dingen zo zwaar voor me zijn. Als ik aan jullie denk en me herinner dat aan de andere kant van de wereld mensen voor me bidden, weet dan dat me dat heel gelukkig maakt. Het moedigt me aan om verder te gaan. Een paar jaar geleden toen ik in Nederland was heb ik dit ook gedeeld met sommigen van jullie. Nu krijg ik soms berichtjes dat jullie bidden voor mij en of voor mijn vader, dat maakt me echt heel erg gelukkig, ik sta er niet alleen voor.

Bedankt vrienden voor jullie gebeden, steun, hulp. Jullie maken een deel uit van het werk hier in Bolivia. Ik bid ook voor jullie, bedankt en ik hou van jullie.